Το θεατρικό παιχνίδι και οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Η παιδαγωγός και ερασιτέχνης ηθοποιός Μαριλένα Γιαννακίτσα* γράφει για τα πολλαπλά οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού.
Το θεατρικό παιχνίδι

Tα τελευταία χρόνια το ακούμε και το βλέπουμε συχνά (ευτυχώς). Οι φορείς, ιδιωτικοί και μη, που το παρέχουν σαν υπηρεσία αυξάνονται συνεχώς και τα παιδιά που το επιλέγουν ως εξωσχολική δραστηριότητα το ίδιο. Είναι επίσης «εργαλείο» που το χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί, ειδικοί παιδαγωγοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικοί θεραπευτές προκειμένου να εμπλουτιστεί ο τρόπος που δουλεύουν με τα παιδιά αλλά για να επωφεληθούν από αυτά που προσφέρει αυτός ο μαγικός κόσμος.

Αρχικά ας δούμε τι είναι το θεατρικό παιχνίδι

Αν προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σαφή και τυποποιημένο ορισμό για το θεατρικό παιχνίδι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το αδικήσουμε.

Είναι σίγουρα μια δημιουργική διαδικασία που απελευθερώνει τη φαντασία, ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της μίμησης, της κίνησης και της μουσικής.

Περιλαμβάνει στοιχεία από τον αυτοσχεδιασμό, τη δραματοθεραπεία και το ψυχόδραμα. Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνει το θεατρικό παιχνίδι είναι η κίνηση, η φαντασία, οι ασκήσεις που ενεργοποιούν το σώμα, τον συντονισμό με την υπόλοιπη ομάδα. Σημαντικές είναι και οι ασκήσεις που ως ζητούμενο έχουν την δημιουργία ιστοριών και καταστάσεων είτε με την ομιλία είτε με το σώμα. Πολλές δραστηριότητες βασίζονται επίσης στην παντομίμα, που την αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Ο εμψυχωτής, ο ειδικός που αναλαμβάνει τον καθοδηγητικό ρόλο σε μία ομάδα θεατρικού παιχνιδιού, επιλέγει πάντα ανάλογα με την σύνθεση και τις ανάγκες της ομάδας τις ανάλογες δραστηριότητες.

Στην εποχή μας,

που πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μετα-covid εποχή, τα παιδιά έχουν περάσει πολλές ώρες σε κοινωνική απομόνωση, μπροστά σε οθόνες tablet ή βιντεοπαιχνιδιών. Βομβαρδίζονται συνεχώς από πληροφορίες που δεν μπορούν να διαχειριστούν και βιώνουν έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Οι εκπαιδευτικοί συναντάμε συνεχώς παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν, να συνδεθούν με άλλα παιδιά, να συγκεντρωθούν στις δραστηριότητες τους και ακόμα περισσότερο να χρησιμοποιήσουν την κριτική σκέψη τους στη διαδικασία της μάθησης. Παιδιά με έντονα σωματοποιημένο άγχος και πολλά συναισθηματικά μπλοκαρίσματα. Οι αιτίες πολλές αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που χρήζει ανάλυσης.

Ειδικά αυτή την εποχή λοιπόν, η ανάγκη να «μπει» το θεατρικό παιχνίδι στην ζωή των παιδιών και των εφήβων είναι επιτακτική. Και αυτό γιατί το θεατρικό παιχνίδι μπορεί μόνο να ωφελήσει τα παιδιά και να τα φέρει σε επαφή με θετικές καταστάσεις που προσφέρουν κυρίως χαρά και απελευθέρωση.

Μερικά από τα οφέλη του θεατρικού παιχνιδιού είναι:
  1. Καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την κριτική σκέψη των παιδιών.
  2. Λόγω της έκθεσης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αντίληψη του εαυτού.
  3. Μέσω των αυτοσχεδιασμών βελτιώνεται ο προφορικός λόγος, τόσο η εκφορά του όσο και η κατανόηση.
  4. Βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους, να κινούνται μέσα στον χώρο και να δραστηριοποιούνται.
  5. Η ομαδική δουλειά, οι κοινοί στόχοι, η συνεργασία αναπτύσσουν την κοινωνικότητα των παιδιών.
  6. Καλλιεργούνται αξίες όπως ο σεβασμός, η αποδοχή, η συνεργασία και η υπομονή, ειδικά κατά τη διαδικασία προετοιμασίας μιας παράστασης ή παρουσίασης.
  7. Βοηθά εξαιρετικά στη διαχείριση του άγχους. Υπάρχουν δραστηριότητες που βοηθάνε τα παιδιά να αποφορτιστούν , να εκτονωθούν και να αποβάλλουν αρνητικά συναισθήματα . Ακόμα και η έκθεση κατά τη διάρκεια μια παρουσίασης σε κόσμο βοηθάει στο να διαχειριστεί ένα παιδί το στρες και το τρακ και να το μετουσιώσει σε κάτι δημιουργικό.
  8. Μπορεί να βοηθήσει και στην εκπαιδευτική διαδικασία κάνοντας το μάθημα μια βιωματική διαδικασία. Ειδικά μαθήματα όπως η Ιστορία μέσα από το θεατρικό παιχνίδι (κυρίως με παιχνίδια ρόλων) Μπορεί να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία και να κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν μαθήματα που τα δυσκολεύουν.

Τι πιο ωφέλιμο για ένα παιδί από το να μπορεί να βρίσκει νέους τρόπους να εκφράζεται να φαντάζεται, να ανακαλύπτει τον εαυτό του αλλά και να σχετίζεται; Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή, μια μικρή γεύση από αυτόν τον όμορφο κόσμο.

Σίγουρα, κάπου κοντά σας, θα υπάρχει μια «γωνίτσα» που μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το θεατρικό παιχνίδι. Είτε είστε μικρό, είτε …μεγάλο «παιδί», θα είναι μία όμορφη και ταξιδιάρικη εμπειρία.  Αναζητήστε την!

*H Μαριλένα Γιαννακίτσα

είναι 39 χρονών και μητέρα 2 κοριτσιών. Γεννημένη στην Αθήνα και απόφοιτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος advanced diploma στην ειδική αγωγή από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Ασχολείται με το θέατρο ερασιτεχνικά από μικρό παιδί. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις ως μέλος αρκετών ερασιτεχνικών ομάδων ενηλίκων από το 2005 . Από το 2008 διατηρεί κέντρο μελέτης για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου στο Ίλιον.

Μια γνώμη για την “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ

Ο Τάσος Τσιλίκουνας* είδε την παράσταση “Αντιγόνη” που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο “Θέατρο Τέχνης” σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα και μας γράφει τη γνώμη του. 

Read More

Στο θεατρικό σύμπαν του Ιάκωβου Καμπανέλλη

της Κατερίνας Σοφρά*
επιμέλεια: Σωτήρης Δούβρης

Read More

Θεατρική σαιζόν 2022-2023: Οκτώ συν μία παραστάσεις που ανυπομονούμε να δούμε

Read More

Πρόσεχε τα λόγια σου… κάθε Τρίτη

Μαθήματα θεατρικού αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής μαζί!

Read More

Άσκηση “Θείος Βάνιας”-εργαστήρι υποκριτικής

Η Ζωή Ξανθοπούλου διδάσκει το εργαστήρι: “Άσκηση Θείος Βάνιας – περί αυθεντικότητας” και εγκαινιάζει την πειραματική σκηνή της Καταπactής!

Read More

Η πιο ιδιαίτερη παρουσίαση βιβλίου “Χωρίς Ρεζέρβα”!

Οι συγγραφείς συναντήθηκαν με το κοινό τους και τα βιβλία βρήκαν τον προορισμό τους!

⊃ Καταπactή team Read More

Θες να μπεις σε δραματική σχολή;


ο Σωτήρης Δούβρης και η Λίλιαν Τσατσαρώνη φροντίζουν για αυτό! Read More

Ήξερες ότι: το “arte” δεν σημαίνει τέχνη στην Commedia dell’ arte?

γράφει η Έλλη Πρόκου, θεατρολόγος -ηθοποιός

Read More

Μήνυμα παγκόσμιας ημέρας θεάτρου 2022

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το ΔΙΘ, με την έναρξη της σεζόν του «Θεάτρου των Εθνών» στο Παρίσι και με το πρώτο μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ. Έκτοτε, εορτάζεται στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, εκπροσωπώντας μια ευκαιρία υπενθύμισης της ετερότητας αυτής της καλλιτεχνικής έκφρασης και προώθησης του αντίκτυπου που το θέατρο έχει στις σύγχρονες κοινωνίες. Read More

Σεμινάριο κωμικού αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής μαζί!

Read More

Ήξερες ότι: το θέατρο ξεκίνησε ως θρησκευτικό δρώμενο

γράφει η Έλλη Πρόκου, θεατρολόγος -ηθοποιός
Read More

Υποκριτικές σκέψεις: Το γιν-γιανγκ στο θέατρο και η σημασία του

του Σωτήρη Δούβρη
Read More

Μαθήματα θεατρικού φωτισμού με την Κατερίνα Μαραγκουδάκη – Νέο τμήμα

Το νέο τμήμα σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 19:00-21:00 από τις 24/3/2022. Οι εγγραφές ξεκίνησαν!
Read More

Μαθήματα υποκριτικής – νέο τμήμα με τον Σωτήρη Δούβρη

Από Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου και κάθε Παρασκευή 19:00-22:00
Read More

Η ενδυματολόγος Μαντώ Ψυχουντάκη μας μιλά για το νέο εργαστήρι θεατρικού κοστουμιού

Η Μαντώ Ψυχουντάκη στήνει ένα ολοκαίνουριο εργαστήρι που έλειπε από το Theater Academy της Καταπactής. Η Ιφιγένεια Πασχάλη τις θέτει ερωτήσεις σχετικές με τα μαθήματα και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Read More

Η σκηνογράφος Μαρία Φιλίππου μας μιλά για το νέο εργαστήρι σκηνογραφίας

Το εργαστήρι θεάτρου Καταπactή συνεργάζεται για πρώτη φορά φέτος με την επιτυχημένη σκηνογράφο, με σκοπό να δώσει τη δική της πνοή στο εργαστήρι σκηνογραφίας του Theater Academy της Καταπactής! Η Μαριλένα Γιαννακίτσα θέτει πέντε ερωτήματα που έχει στο μυαλό του κάθε ενδιαφερόμενος. Read More

Νέα εργαστήρια σκηνογραφίας/ενδυματολογίας – πρακτική σε παραστάσεις

Read More

podcast #9 – Ηθοποιός και θεατής. Το συμβόλαιο και οι όροι του.

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

Νέα τμήματα για το εργαστήρι θεατρικής γραφής και βιωματικής-λογοτεχνικής

Read More

“ΕΠΑΝΑσταση” από το Theater Academy της Καταπactής

Read More

Γράφοντας το πρώτο μου βιβλίο – εντατικό εργαστήρι βιωματικής γραφής

Read More

Από πίνακα-διήγημα: “Καουμπόηδες και ινδιάνοι”

του Δαμιανού Αγραβαρά

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Βιωματικής Γραφής της Ειρήνης Δερμιτζάκη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να εμπνευστούν από έναν πίνακα και να γράψουν ένα μικρό διήγημα. Ο Δαμιανός εμπνεύστηκε από την ελαιοτυπία “Ο κουρέας” του Νικολάου Γύζη.

Read More

podcast #8 – Ο Θανάσης Κουρλαμπάς και η τέχνη της υποκριτικής του, μέρος Β’

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

Η ιστορία ενός τραγουδιού: “Στη συγκέντρωση της ΕΦΕΕ”

της Πηγής Γρύλλη

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Βιωματικής Γραφής της Ειρήνης Δερμιτζάκη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν ένα μικρό διήγημα, εμπνεόμενοι από ένα τραγούδι. Οι στίχοι απέκτησαν σώμα, οι μουσικές φωνή και μας διηγήθηκαν την παρακάτω ιστορία!

Read More

podcast #7 – Ο Θανάσης Κουρλαμπάς και η τέχνη της υποκριτικής του

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

Διαδικτυακό σεμινάριο αγωγής λόγου και φωνητικής

με τη Μάρω Θεοδωράκη

Read More

Εισαγωγή σε δραματικές σχολές – ένας πρακτικός οδηγός

γράφει ο Σωτήρης Δούβρης

Γιατί πραγματοποιούνται εισαγωγικές εξετάσεις και ποια είναι τα ζητούμενά τους; Πως μπορείς να εισαχθείς στις κρατικές και πώς στις ιδιωτικές σχολές; Πως προετοιμάζεται κανείς στον αυτοσχεδιασμό; Read More

Γράμμα σε ένα μέρος του σώματος: Χέρια

της Πωλλέτας Ψυχογιοπούλου

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Βιωματικής Γραφής της Ειρήνης Δερμιτζάκη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ξεκινήσουν αλληλογραφία με ένα μέλος του σώματός τους. Οι συμμετέχοντες έστειλαν την πρώτη τους επιστολή και οι μύτες, τα μάτια, τα πόδια, τα πνευμόνια και οι καρδιές έπιασαν και εκείνα μολύβι και χαρτί και απάντησαν.

Read More

Γράμμα σε ένα μέρος του σώματος: Κοιλιά

του Θεοδόση Λάζαρη

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Βιωματικής Γραφής της Ειρήνης Δερμιτζάκη, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ξεκινήσουν αλληλογραφία με ένα μέλος του σώματός τους. Οι συμμετέχοντες έστειλαν την πρώτη τους επιστολή και οι μύτες, τα μάτια, τα πόδια, τα πνευμόνια και οι καρδιές έπιασαν και εκείνα μολύβι και χαρτί και απάντησαν.

Read More

Μήνυμα παγκόσμιας ημέρας θεάτρου 2021

  Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τιμά κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου αυτή την παγκόσμια γιορτή, καλώντας μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει το μήνυμα. Read More

podcast #6 – Τι είναι το: “ηθοποιός” και γιατί το χρειαζόμαστε

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

Οι παράξενοι άνθρωποι που ονομάζουμε πρόσφυγες

Το άρθρο προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαν οι μαθητές του τμήματος υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου, στα πλαίσια της προετοιμασίας της μικρού μήκους ταινίας “Κλειδωμένες πατρίδες”: Δέσποινα Αμπεριάδου, Μαριλένα Γιαννακίτσα, Ανδρέας Δημητρέλης, Δανάη Κωνσταντέλλου, Πάνος Λασπάς, Γιώτα Σταυράκου, Νατάσα Στραβοράβδη. Επιμέλεια άρθρου: Μαριλένα Γιαννακίτσα.

Read More

podcast #5 – Οι φωτισμοί στο θέατρο και η Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

podcast #4 – Ο άδειος χώρος και η σκηνογραφία

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

podcast #3 – Η φωνή, η αναπνοή και η Μάρω Θεοδωράκη

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

podcast #2 – Η Ειρήνη Δερμιτζάκη και η βιωματική γραφή της

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία

Read More

Το θέατρο, η έκφραση και η δημιουργία #1 – introduction

Είμαι ο Σωτήρης Δούβρης και σας καλωσορίζω στο νέο podcadst του εργαστηρίου θέατρου Καταπactή! 

Read More

Νέα τμήματα υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου 2020-2021

Το εργαστήρι θεάτρου Καταπactή ανοίγει της πύλες του για νέες εγγραφές!

Το εργαστήρι θεάτρου Καταπactή, συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία με τη δημιουργία δύο νέων τμημάτων υποκριτικής ερασιτεχνικού θεάτρου που θα διδάξουν ο Σωτήρης Δούβρης και η Χρυσούλα Παπαδοπούλου. 

Read More

Η μεθοδολογία της υποκριτικής – web seminar

Μαθήματα υποκριτικής από το διαδίκτυο γίνεται;

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς η απάντηση είναι όχι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να διδαχθούν και να βοηθήσουν οποιονδήποτε ασχολείται με το θέατρο να βρει έναν τρόπο να προσεγγίζει κάθε έργο και κάθε ρόλο. Read More

Διηγήματα μέσα από την Καταπactή vol.3

“Πρόσκληση στο νησί” της Σεβαστής Κωνσταντινίδου

Το παρακάτω διήγημα γράφτηκε κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου δημιουργικής γραφής “Από το θέατρο στη λογοτεχνία” με την Ειρήνη Δερμιτζάκη, στα πλαίσια άσκησης βασισμένης στην “Εβραία” του Μ. Μπρεχτ με θέμα: “Δεν αναγνωρίζω πια αυτόν τον κόσμο”. Read More

Διηγήματα μέσα από την Καταπactή vol.2

“Ένας Γλάρος” της Γεωργίας Σταυρακάκη

Το παρακάτω διήγημα γράφτηκε κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου δημιουργικής γραφής “Από το θέατρο στη λογοτεχνία” με την Ειρήνη Δερμιτζάκη, στα πλαίσια άσκησης βασισμένης στο “Γλάρο” του Α. Τσέχοφ με θέμα: “Ένας γλάρος πετάει πάνω από το σπίτι της Αρκάντινα και μας διηγείται όσα βλέπει”. Read More

Διηγήματα μέσα από την Καταπactή vol.1

“Λευκά στραγάλια” της Αριστέας Κακουράκη

Το παρακάτω διήγημα γράφτηκε κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού εργαστηρίου δημιουργικής γραφής “Από το θέατρο στη λογοτεχνία” με την Ειρήνη Δερμιτζάκη, στο πλαίσιο άσκησης με θέμα «Ύβρις και νέμεσις» εμπνευσμένο από το “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” του Τένεσσι Γουίλιαμς. Read More

Προετοιμασία για εισαγωγικές εξετάσεις δραματικών σχολών


με τον Σωτήρη Δούβρη

Νέο καλοκαιρινό τμήμα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου αλλά και των ιδιωτικών δραματικών σχολών δημιουργείται στην Καταπactή! Ο Σωτήρης Δούβρης, μέσα από μια σειρά μαθημάτων καθοδηγεί βήμα – βήμα τους υποψήφιους από την πρώτη τους επαφή με έναν μονόλογο έως και την παρουσίαση του στην επιτροπή! Read More

Ladies and Gentlemen: Mr Harry Varzabetian

Αφήνει για λίγο τον En Lefko 87.7 και έρχεται να επιλέξει μουσική για το “My style rocks #not 2” το Σάββατο 22/2! – Συνέντευξη στην Κρυσταλλένια Περάτη Read More

 

 

Επισκεφθειτε μας

Λάμπρου Κορομηλά 19, 11745 –  Νέος Κόσμος.

Contact

E: info@katapacti.gr
P: 216 80 96 448

Connect

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google