Με τη Μαρία Φιλίππου και τη Μελίνα Μάσχα αντίστοιχα

Δύο κορυφαίες στο είδος τους καλλιτέχνιδες διδάσκουν τα φετινά εργαστήρια στην Καταπactή!

Η Μαρία Φιλίππου συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά, τον πολύ επιτυχημένο κύκλο μαθημάτων της, ενώ από φέτος το εργαστήρι θεατρικών φωτισμών αναλαμβάνει η Μελίνα Μάσχα, πεπειραμένη σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών με πολλές παραστάσεις στο ενεργητικό της. Το τελευταίο μέρος και των δύο εργαστηρίων περιλαμβάνει πρακτική εφαρμοφή των γνώσεων που αποκτήθηκαν στις παραστάσεις του Theater Academy της Καταπactής.

Τα εργαστήρια απευθύνονται τόσο σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, όσο και σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής, της γραφιστικής, του σχεδίου ή της φωτογραφίας οι οποίοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη θεατρική τέχνη. Ωστόσο, δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Εργαστήρι σκηνογραφίας με τη Μαρία Φιλίππου

Τα μαθήματα έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν ανθρώπους που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το θέατρο ή ακόμα και συμπληρωματικά επαγγελματικά, με τη διαδικασία και τη λειτουργία της σκηνογραφίας.

Από τη θεωρία στην πράξη

Οι συμμετέχοντες εκκινούν από τη θεωρία και την εκμάθηση της διαμόρφωσης της σκηνής στο αρχαίο θέατρο, το ρωμαϊκό, την ιταλική Αναγέννηση, την Κομέντια Ντελ άρτε, μπαρόκ, ρομαντισμό, περνώντας από τον 19ο & 20ο αιώνα, έως τον Αντόλφ Άππια και τον Μέγιερχολντ για να καταλήξουν στη σύγχρονη παγκόσμια σκηνογραφία.

Παράλληλα, εργάζονται πανω στην ανάλυση θεατρικών κειμένων με στόχο τη δημιουργία πλαστικής και ηλεκτρονικής μακέτας, την οποία παρουσιάζουν στους σκηνοθέτες και σε όλη την δημιουργική ομάδα της Καταπactής. Τέλος, περνούν στο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου.

αξιζει να σημειωθει

ότι ήδη, δύο συμμετέχουσες των μαθημάτων της προηγούμενης χρονιάς, εργάζονται ως βοηθοί της Μαρίας Φιλίππου στις παραστάσεις: «Τρελή του Σαγιό» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια στο θέατρο «Παλλάς», «Hedwig and the angry inch» σε σκηνοθεσία Μίνου Θεοχάρη στο θέατρο ‘Αλκυονίς, «Όλιβερ Τουίστ» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» στο «Σύγχρονο θέατρο», «Λίγο ακόμα» στο «Μικρό Άνεσις», σε σκηνοθεσία και της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, το εργαστήρι σκηνογραφίας της Καταπactής θα συνεργάζεται από φέτος με το «Vault theater plus» και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά. Οι μαθητές του εργαστηρίου σκηνογραφίας θα αναλάβουν την πρώτη τους επαγγελματική δουλειά στην επόμενη θεατρική σαιζόν του Vault.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Έναρξη: Δευτέρα 16/1/2023 και κάθε Δευτέρα 19:00-22:00

  • Τα μαθήματα ολοκληρώνονται τέλη Ιουνίου με τις παραστάσεις

  • Early bird: Για όσους/ες εγγραφούν έως το τέλος του έτους ή επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τα δύο εργαστήρια

αναλυτικεσ πληροφοριες για το εργαστηρι

https://katapacti.gr/ergastiri-skinografias-mathimata-skinografias/

Εργαστήρι σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών με την Μελίνα Μάσχα

Στα μαθήματα του εργαστηρίου θεατρικών φωτισμών, οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται σφαιρικά τα θέματα που απασχολούν κάθε σχεδιαστή/σχεδιάστρια φωτισμού στα στάδια ανάλυσης και σχεδίασης μιας παράστασης, αποκτούν εργαλεία και δεξιότητες μέσω πρακτικών ασκήσεων σε επαγγελματικές συνθήκες και σε εξοπλισμένη θεατρική σκηνή. Έτσι, αποκτούν τριβή με το αντικείμενο και γνώση της διαδικασίας φωτισμού μίας θεατρικής παράστασης από τον αρχικό σχεδιασμό ως την πρεμιέρα. Οι συμμετέχοντες εκτός από τα μαθήματα, θα επισκεφθούν παραστάσεις που έχει επιμεληθεί η εισηγήτρια.

Η σειρα των μαθημάτων οδηγεί στο πρακτικό μέρος του εργαστηρίου που είναι ο φωτιστικός σχεδιασμός των παραστάσεων του Theater Academy της Καταπactής. Θα εργαστούν πάνω σε τέσσερα διαφορετικά έργα, θα συνεργαστούν με τους σκηνοθέτες, του εκάστοτε έργου, αλλά και με το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό τμήμα της Καταπactής και θα φτάσουν στο καλύτερο δυνατό παραστασιακό αποτέλεσμα, πάντα με την διακριτική επίβλεψη της διδάσκουσας.

η μελινα μασχα

με την τεράστια πείρα που διαθέτει στον φωτιστικό σχεδιασμό παραστάσεων τόσο σε μικρά όσο και σε μεγάλα θέατρα, σε παραστάσεις κλασσικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθοδηγεί βήμα βήμα τους συμμετέχοντες μέχρι τον φωτιστικό σχεδιασμό της πρώτης τους παράστασης,

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Έναρξη: Παρασκευή 3/2/2023 και κάθε Παρασκευή 19:00-22:00

  • Τα μαθήματα ολοκληρώνονται τέλη Ιουνίου με τις παραστάσεις

  • Early bird: Για όσους/ες εγγραφούν έως το τέλος του έτους ή επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τα δύο εργαστήρια

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕς ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

https://katapacti.gr/mathimata-theatrikon-fotismon/