Σεμινάριο σκηνογραφίας με τη Μαρία Φιλίππου, που θα καταλήξει σε παραστάσεις των μαθητών

Ο σκηνογράφος σε μια παράσταση

Ο σκηνογράφος  είναι και ο μόνος υπεύθυνος για το εικαστικό αποτέλεσμα μιας θεατρικής παράστασης. Ειναι αυτός που πρέπει να μελετήσει πρώτος το θεατρικό κείμενο, να φανταστεί εικόνες και ατμόσφαιρες και να τις μετατρέψει σε μια σαφή σκηνογραφική πρόταση στα χέρια του σκηνοθέτη.

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό, όταν τα μόνα υλικά που έχεις στα χέρια σου όταν ξεκινάς είναι ένα κείμενο και ένας άδειος σκηνικός χώρος;
  • Πώς μια εικαστική σύλληψη μπορεί να επικοινωνηθεί στους υπόλοιπους συντελεστές μιας θεατρικής παράστασης;
  • Πώς γίνεται δημιουργική και όχι περιοριστική η συνεργασία με τον σκηνοθέτη;
  • Ποιός ο λόγος να παρακολουθεί ο σκηνογράφος τις πρόβες και πώς οι ηθοποιοί συνδιαμορφώνουν τη σκηνογραφία;
  • Πώς από την ιδέα περνάμε στην πρακτική εφαρμογή της;
  • Πώς ο φωτισμός επηρεάζει το σκηνικό μας αποτέλεσμα;

Στο σεμινάριο σκηνογραφίας της Καταπactής με τη Μαρία Φιλίππου, οι υποψήφιοι σκηνογράφοι θα πάρουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Εκτός από τη θεωρητική κατάρτηση που θα λάβουν, θα συμμετέχουν ενεργά αναλαμβάνοντας τον σκηνογραφικό σχεδιασμό των παραστάσεων που θα ανέβουν από το Theater Academy της Καταπactής!

Μαθήτρια σκηνογραφίας στήνει ένα μωβ ξύλινο πλαίσιο ως πλάτη σε υπερυψωμένοο βάθρο.
Πως ξεκινά το σεμινάριο σκηνογραφίας

Τα μαθήματα ξεκινούν με θεωρητική προσέγγιση των εικαστικών ρευμάτων αλλά και της ιστορίας της σκηνογραφίας από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας. Ταυτόχρονα οι μαθητές έρχονται σε μια πρώτη επαφή με θεατρικά κείμενα και τους ζητείται να τα επεξεργαστούν και να κάνουν την πρώτη τους εικαστική πρόταση, κατασκευάζοντας μια μακέτα τρισδιάστατη με ότι υλικά θέλουν αυτοί. Ο λόγος που φτιάχνεται η μακέτα εξάλλου είναι να γίνει κατανοητή η σκηνογραφική πρόταση από τους υπόλοιπους συντελεστές.

Στο επόμενο στάδιο, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου σκηνογραφίας αναλαμβάνουν το έργο που θα σκηνογραφήσουν. Τους παρουσιάζεται από τον σκηνοθέτη του και αφού το επεξεργαστούν και οι ίδιοι, ξεκινάει η πιο δημιουργική φάση του σεμιναρίου. Παρακολουθούν τις πρόβες, από τις πρώτες αναγνώσεις ακόμα, καταγράφουν ιδέες, τις προτείνουν, τις αλλάζουν, παρακολουθούν τη λειτουργία των ηθοποιών για να εμπνευστούν, έτσι ώστε να διαμορφώσουν την εικαστική τους άποψη για την παράσταση, την οποία και συζητάνε με τον σκηνοθέτη. Παράλληλα επισκέπτονται το θέατρο που θα ανέβουν οι παραστάσεις που θα σκηνογραφήσουν. Αποτυπώνουν τον θεατρικό χώρο,μετράνε τις διαστάσεις του, αποτυπώνουν την ατμόσφαιρά του και κρατούν όσο γίνεται πληρέστερες σημειώσεις που θα τους φανούν πολύ χρήσιμες στο επόμενο στάδιο.

Σημαντικό στάδιο της δουλειάς είναι και η συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές, ειδικά με τους σχεδιαστές θεατρικών φωτισμών. Για αυτό το λόγο γίνεται και το pre-production meeting, στο οποίο συμμετέχουν όσοι ασχολούνται με το εικαστικό αποτέλεσμα της παράστασης για να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

Σκηνή από Άμλετ Β', ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα στο κέντρο της σκηνής, κάθονται στους θρόνους τους και ο ένας είναι στην αγκαλιά του άλλου. Πίσω τους δεξιά και αριστερά είναι δύο τεράστιες κορνίζες. Στο μέσα μέρος της αρστερής κρέμεται ένα λάβαρο με θυρεό, ενώ στη δεξιά ένας πολυέλαιος. Μπροστά και αριστερά στέκεται όρθιος ο σκηνοθέτης της παράστασης και παρακολουθεί
Δύο ζευγάρια χέρια σχεδιάζουν τα σκηνικά κάποιας παράστασης σε χαρτί
Το τελικό στάδιο του σεμιναρίου σκηνογραφίας

Στο τελικό στάδιο του σεμιναρίου, οι σκηνογράφοι των παραστάσεων αναλαμβάνουν το χρηματικό budget για να υλοποιήσουν τη σκηνογραφία τους. Αυτή είναι και η πιο δημιουργική φάση. Ειναι η ώρα που πρέπει να έρθουν σε εαφή με κατασκευαστές, χρωματοπωλεία, καταστήματα επίπλων κλπ έτσι ώστε σιγά σιγά να καταλήξουν στην υλοποίηση της σκηνογραφίας τους. Στήσιμο στο θέατρο, τελευταίες λεπτομέρειες και πρεμιέρα!

Σε όλη αυτή τη διαδικασία φυσικά έχουν τη διακριτική υποστήριξη της δασκάλας τους. Ο ρόλος της από ένα σημείο και μετά γίνεται καθαρά συμβουλευτικός, μεταφέροντάς τους την εμπειρία της και βοηθώντας μόνο εκεί που υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Μάθε την τέχνη της σκηνογραφίας, δοκίμασε τις δυνάμεις σου σε επαγγελματικές συνθήκες και δες το αποτέλεσμα της δουλειάς σου να γίνεται παράσταση!

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Μαθήματα: Κάθε Τετάρτη 19:00-22:00

Χώρος διεξαγωγής: Καταπactή (Κορομηλά 19 – Νέος Κόσμος)

*Early bird: Για εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2023, ισχύει 10% έκπτωση στη μηνιαία τιμή των διδάκτρων

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: info@katapacti.gr

Τηλέφωνο: 2168096448