Εργαστήρι σωματικού θεάτρου με τη Φωτεινή Τσακίρη

Κάθε Παρασκευή 19:00-22:00

Η Φωτεινή Τσακίρη*, στην πρώτη της συνεργασία με την Καταπactή, διδάσκει ένα διαφορετικό εργαστήρι υποκριτικής που βασίζεται στη σωματική έκφραση.

Τα μαθήματα σωματικού θεάτρου είναι μια διαδικασία άκρως διασκεδαστική και δημιουργική σε όλα τα επίπεδα, που ξεκλειδώνει κρυφές δυνατότητες της σωματικής, συναισθηματικής και νοητικής έκφρασης. Επιλέγοντας την συγκεκριμένη μεθοδολογία, διερευνάτε η σκηνική συνύπαρξη, που είναι ένα από τα βασικότερα ζητούμενα στο θεάτρο, ενισχύετε η καλλιτεχνική πρωτοβουλία των μελών και ενδυναμώνεται η δημιουργική σκέψη, έχοντας πάντα ως γνώμονα την ομαδικότητα και της συν-δημιουργία.

Οθέλλος, ένας άνθρωπος διαφορετικός. Ένας ξένος ανάμεσα σε ξένους.

Με όχημα το κλασσικό έργο του Σαίξπηρ  το εργαστήρι θα μελετήσει τις κοινωνιολογικές προεκτάσεις της διαφορετικότητας:

– Τί σημαίνει να είσαι ξένος σε μια κοινωνία αδηφάγα και ανταγωνιστική; Να είσαι ο Άλλος; – Πόσο εύκολο είναι να ενσωματωθείς, όταν φαινομενικά δεν ανήκεις σ’ αυτήν;

– Πόσο σημαντική είναι η αίσθηση του ανήκειν και του διαφέρειν στον άνθρωπο;

– Ποιες προκαταλήψεις έχει να αντιμετωπίσει και πόσο τον καθορίζουν;

– Πόσο έτοιμοι είμαστε να αγκαλιάσουμε και να αποδεχτούμε τον άλλον;

– Είναι άραγε εύκολο να κατανοήσουμε και να συμπεριλάβουμε το διαφορετικό στην εποχή μας;

 

Μεθοδολογία εργαστήριου:
ΤΙ

Για την παράσταση που θα προκύψει από το εργαστήρι, θα επιλεγεί μια εναλλακτική μορφή θεατρικής αφήγησης: αυτή της σωματικής προσέγγισης. Όπως κανείς αντιλαμβάνεται, η αφήγηση γίνεται (αν όχι αποκλειστικά) κυρίως με το σώμα. Μέσω ασκήσεων και αυτοσχεδιασμών ενεργοποιείται το σώμα, ανακαλύπτοντας νέες μεθόδους σκηνικής αφήγησης.

ΠΩΣ

Κατά την διάρκεια του εργαστήριου, η ομάδα θα εργαστεί πάνω σε μία κοινή γλώσσα έκφρασης. Εργαλεία της η μιμική, η χειρονομία, η στάση και έκφραση του σώματος, καθώς και ο ήχος που παράγεται από αυτό. Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος θα διαμορφώσει και θα συνθέσει το σκηνικό κείμενο της παράστασης, έχοντας ως θεματικό άξονα τον Οθέλλο του Σαίξπηρ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 10/11/2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κάθε Παρασκευή 19:00-22:00

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Εργαστήρι θεάτρου Καταπactή (Κορομηλά 19 – Νέος Κόσμος)

*Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό σε κάποιο θέατρο της Αθήνας

*ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗ

Η Φωτεινή Τσακίρη κατάγεται από την Ορεστιάδα, ωστόσο έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Όφενμπαχ της Γερμανίας. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής σχολής Αθηνών, του τμήματος θεατρικών σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με κατεύθυνση τη σκηνοθεσία και υποκριτική του θεάτρου. Έχει σπουδάσει παράλληλα υποκριτική στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος-ΔΕΣΜΟΙ, με ειδίκευση στο Αρχαίο Δράμα.

Έχει διδάξει θέατρο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε θεατρικά εργαστήρια. Εργάζεται ως ηθοποιός επί σειρά ετών.

Ενδεικτικές δουλειές στο Θέατρο: “Ικέτιδες” – Αισχύλου, “Γυναικών Πάθη”- ανθολόγιο χωρικών αρχαίου δράματος, “Το φιόρο του Λεβάντε” – Ξενόπουλος κ.α.

Ενδεικτικές δουλειές στον κινηματογράφο: “Το έτερον ήμισυ” – σκηνοθεσία Βαγγέλη Σεϊτανίδη, “Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει” – σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου.

Ενδεικτικές δουλειές στην Τηλεόραση: “50-50” – Mega, “Λίτσα.com” – Ant1, “Μπαμπά μην τρέχεις– Mega, “Επιστροφή” – Ant1,Αν ήμουν πλούσιος” – Ant1, “Μόλις Χθες” – Σκάι κ.α.