Studio υποκριτικής

Κάθε Σάββατο 16:30-19:30

Ο Αλέξανδρος Καλπακίδης παραδίδει μια σειρά μαθημάτων, αναλύοντας την έννοια της υποκριτικής από την πρώτη επαφή με το θεατρικό κείμενο μέχρι τη σκηνική του απόδοση.

Ο έμπειρος ηθοποιός παραδίδει μαθήματα σε επίδοξους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες ηθοποιούς που στόχο έχουν να δώσουν στους συμμετέχοντες ένα σαφή χάρτη δόμησης ενός σκηνικού χαρακτήρα. 

Δουλεύοντας σκηνές και ρόλους από το παγκόσμιο κλασσικό αλλά και σύγχρονο ρεπερτόριο, οι μαθητές μαθαίνουν βιωματικά τη διαδικασία και ολοκληρώνοντας τη μαθητεία είναι σε θέση να εφαρμόσουν την ίδια διαδικασία σε οποιδήποτε έργο και ρόλο.

Πιο αναλυτικά θα μελετηθούν:
  • Πώς διαβάζουμε ένα θεατρικό κείμενο από την αρχή;

Η πρώτη ανάγνωση παίζει τεράστιο ρόλο για την μετέπειτα ανάλυση και προσέγγιση εις βάθος ενός έργου. Θα δοθεί βάρος λοιπόν στο πώς εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του ρόλου που ερμηνεύουμε αλλά και στο πώς αυτός ο χαρακτήρας επηρεάζεται από τις δοσμένες συνθήκες του έργου (χρονολογία, εποχή του χρόνου, ώρα της ημέρας, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες κλπ.)

  • Τι σημαίνει προφορικότητα;

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η βασική διαφορά ενός θεατρικού από ένα λογοτεχνικό κείμενο είναι ότι το θεατρικό είναι γραμμένο για να “μιληθεί” και όχι να “διαβαστεί”. Πώς λοιπόν αυτή η προφορικότητα θα μας καθοδηγήσει να ανακαλύψουμε την πορεία του χαρακτήρα μέσα στο έργο;

  • Τι σημαίνει ρυθμός στην υποκριτική και πόσο μεγάλη σημασία έχει;

Με τον ρυθμό λόγου αλλά και με τον ρυθμό κίνησης μπορείς να πετύχεις αξιοπρόσεκτα σκηνικά αποτελέσματα αν ξέρεις να τον διαχειρίζεσαι. Για πολλούς το θέατρο παίζεται στις εναλλαγές των ρυθμών αλλά και στις παύσεις.

  • Πώς κατασκευάζουμε έναν ρόλο;

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε τον χαρακτήρα που θα ερμηνεύσουμε; Πως πρέπει να διαχειριστούμε τη φωνή, την άρθρωση και το σώμα μας;

  • Διεύρυνση της φαντασίας

Για να δομήσεις τον χαρακτήρα μέσα στις συνθήκες του έργου από κάπου πρέπει να κάνεις την αρχή. Πρέπει να ξεκινήσεις από ένα ερέθισμα που θα σου δώσει το κείμενο και να το εξελίξεις. Όσο πιο διευρυμένη είναι η φαντασία σου, τόσο πιο ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός θα είναι ο ήρωας που θα ενσαρκώσεις. Μην ξεχνάς όμως ότι η φαντασία είναι κάτι που δουλεύεται.

  • Το σώμα μας ως μια βόμβα ενέργειας πάνω στη σκηνή

Η ενέργεια και ο τρόπος διαχείρισης της είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της υποκριτικής. Ο δημιουργικός ηθοποιός “μεταβολίζει” την ενέργεια που εισπράττει από τον παρτενέρ του στη σκηνή αλλά και από το κοινό και την στέλνει πίσω με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Η ανταλλαγή ενέργειας είναι η βάση της υποκριτικής διαδικασίας.

  • Ψάχνοντας την προσωπική μας αλήθεια

Ποιά η διαφορά της προσωπικής από την αντικειμενική αλήθεια; Υπάρχει άραγε αντικειμενική αλήθεια;

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 7/10/2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κάθε Σάββατο 16:30-19:30

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Εργαστήρι θεάτρου Καταπactή (Κορομηλά 19 – Νέος Κόσμος)

*Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό σε κάποιο θέατρο της Αθήνας

*ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗ

Γεννημένος στην Γερμανία.

Απόφοιτος Δραματικής σχολή του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας του Γιώργου Κιμούλη το 1999. Το 1991-1993 ενεργή συμμετοχή σε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα στο Βερολίνο και κύκλος σεμιναρίων υποκριτικής, βασισμένα στη μεθοδολογία του Lee Strasberg. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο, με Γ. Κιμούλη, Θ. Τερζόπουλο. Λ. Κονιόρδου, Δ. Μαυρίκιο, Γ. Καραχισαρίδη, Σ. Φασουλή, Σ. Παπαδόπουλο, Π. Ζούλια, Γ. Καραντινάκη, Θ. Γκόνη, Λ. Γιοβανίδη, Robert Sturua, Andrew Visnevski και άλλους. Συμμετείχε μεταξύ άλλων στις εξής παραστάσεις: Άμλετ, Κοριολανός, Οιδίποδα Τύραννος, Ηρακλής Μαινόμενος, Οιδίπους επί Κολωνό, Ανδρομάχη, Πέρσες, Θείος Βάνια, Το τείχος, Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης, Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού, Το Παγκάκι, Νίκη, Σούμαν 12 Ένορκοι και άλλες.

Συμμετείχε στις ταινίες: Ο Βασιλιάς του Νίκου Γραμματικού και στις Νύφες του Παντελή Βούλγαρη, σε ταινίες μικρού μήκους του Στέφανου Κοσμίδη και του Βασίλη Χριστοφιλάκες.

Συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές: Κάνε ότι κοιμάσαι, Άγριες μέλισσες, Πέτα τη φριτέζα, Μην αρχίζεις τη μουρμούρα κ.α.