Η ζωή και το έργο του Tennessee Williams, Harold Pinter, August Strindberg μέσα σε τρεις συναντήσεις.

Με τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη*

Γιατί αυτοί οι τρεις

Το Theater Academy της Καταπactής στο τέλος της χρονιάς ανεβάζει παραστάσεις που είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης των μαθητών των τμημάτων υποκριτικής, σκηνογραφίας – ενδυματολογίας και σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών.

Φέτος θα παρουσιάσουμε έργα των τριών μεγάλων συγγραφέων. Κοινό τους σημείο ειναι ότι η έντονη και πολυτάραχη ζωή τους αποτέλεσε έμπνευση για τα αριστουργήματά τους.

Στα πλαίσια της έρευνας και της ανάλυσης των έργων, τους διοργανώνουμε αυτό το σεμινάριο που στόχο έχει να μας δώσει μια πλήρη εικόνα της ζωής, της καθημερινότητας, των εμπειριών και των επιρροών των τριών κορυφαίων θεατρικών συγγραφέων, έτσι ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος τα έργα τους

Ο Τέννεσση Ουίλλιαμς σκέφτεται μπροστά από μία γραφομηχανή και πολλά σκόρπια χαρτιά γύρω του

Tennessee Williams:

“Δεν θέλω ρεαλισμό, θέλω μαγεία.”

Τρεις φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ ο Τένεσι Ουίλιαμς αποτελεί ίσως τον πιο χαρισματικό θεατρικό συγγραφέα των Η.Π.Α του 20ου αιώνα. Ο φύσει ντροπαλός Τόμας, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, κατάφερε με το πηγαίο συγγραφικό του ταλέντο να μεταμορφώσει την ζωή, τις ψυχώσεις και τους φόβους του σε ήρωες, πολλές φορές ασταθείς γεμάτους αδυναμίες αλλά και όνειρα, άλλοτε νοσηρούς, αλλά πάντοτε βαθύτατα αληθινούς και ανθρώπινους. Στα έργα του συναντάμε πρόσωπα με στοιχεία από το οικείο οικογενειακό του περιβάλλον, ακόμα και του ίδιου, μέσα από ιστορίες που παραμένουν επίκαιρες και μας απορροφούν τόσα χρόνια μετά την συγγραφή τους.

Θα μελετήσουμε τη ζωή του, το έργο του και θα διακρίνουμε τα στοιχεία αυτά της πορείας του που υπήρξαν καταλυτικά στην έμπνευση και δημιουργία των τόσο ζωντανών ηρώων του.

Harold Pinter:

Οι παύσεις και οι αξίες τους

Επηρεασμένος από το ύφος του στενού του φίλου Σάμουελ Μπέκετ, ο Χάρολντ Πίντερ υπήρξε σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας με έντονο το στοιχείο του παραλόγου στα έργα του. Γεννημένος στην Αγγλία του 1930, εργάστηκε και ως ηθοποιός με το ψευδώνυμο Ντειβιντ Μπάρον, πριν ξεκινήσει τη συγγραφική του πορεία. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από γεμάτες παύσεις, ίσης αξίας με τις λέξεις, καθιερώνοντας το επίθετο “πιντερικός” στους θεατρικούς κύκλους. Οι ήρωες του συχνά είναι αποξενωμένοι με έντονες εμμονές και φοβίες και με μια βαθιά ανάγκη να επικοινωνήσουν.

Ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας Χάρολντ Πίντερ, με την έντονη παρουσία και δράση του σε μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, υπήρξε υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης. 

Μελετώντας τη ζωή και το έργο του  θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το θέατρο του παραλόγου, τους πολυδιάστατους ήρωες του και την αξία των παύσεων στα έργα του.

Ο Αουγκούστ Στρίντμπεργκ στο σπίτι του, κάθεται κάπου, ακουμπάει τον αριστερό αγκώνα του σε ένα τραπεζάκι και κρατάει μια κιθάρα και παίζει.

August Strindberg:

Ονειρεύομαι, άρα υπάρχω

Ο Άουγκουστ Στρίντμπεργκ υπήρξε μεγάλος Σουηδός δραματουργός του 19ου αιώνα και εκπρόσωπος του νατουραλισμού. Θεωρείται ο συγγραφέας που έφερε την υποκειμενικότητα στο επίκεντρο της δραματικής τέχνης. Με τρεις αποτυχημένους γάμους και πολλές παράλληλες σχέσεις στο ενεργητικό του, ο Στρίντμπεργκ κάνει εμφανή μια σχέση αγάπης – μίσους με τις γυναίκες, αφού βλέπουμε πολλές φορές τον ρόλο της μοιραίας και κακιάς γυναίκας στα έργα του. Ο ίδιος έπασχε από μανία καταδίωξης ενώ χρόνια πάλευε με την σχιζοφρένεια, με την τελευταία να επηρεάζει καταλυτικά το έργο του.

Ο Στρίντμπεργκ είναι ένας συγγραφέας όπου η  μελέτη της ιδιαίτερης προσωπικότητας του είναι απαραίτητη για την κατανόηση των έργων του.

 Στο σεμινάριο θα αναλύσουμε την ζωή του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ καθώς και τις συνθήκες που επηρέασαν τον δημιουργό, έτσι ώστε από τα νατουραλιστικά έργα, να κάνει στροφή προς το συμβολισμό και το όνειρο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Tennessee Williams: Σάββατο 8 Μαρτίου 2025, 19:00-21:00

August Strindberg: Σάββατο 15 Μαρτίου 2025, 19:00-21:00

Harold Pinter: Σάββατο 29 Μαρτίου 2025, 19:00-21:00

Κόστος συμμετοχής/σεμινάριο: 30€

Κόστος συμμετοχής και στα τρία σεμινάρια: 70€ (20% έκπτωση)

Χώρος διεξαγωγής: Καταπactή (Κορομηλά 19 – Ν. Κόσμος)

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: info@katapacti.gr

Τηλέφωνο: 2168096448

*ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΣ ΚΑΚΟΥΔΑΚΗ

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι σκηνοθέτης και θεατρολόγος.

Η 25ετής επαγγελματική της σταδιοδρομία στο χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης αντανακλά το εύρος της εμπειρίας και των ειδικών της γνώσεων.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο θέατρο από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει συγγράψει, συμμετάσχει και επιμεληθεί εκδόσεις με θέμα τη σκηνοθεσία, τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική αισθητική και τη βιωματική και θεατρική εκπαίδευση από γνωστούς εκδοτικούς οίκους και καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

 Έχει σκηνοθετήσει δραματικά κείμενα  της Αρχαίας ελληνικής και της παγκόσμιας δραματουργίας στη σύγχρονη σκηνή, μεταξύ των οποίων: Αντιγόνη του Σοφοκλή, Ελένη του Ευριπίδη, Όρνιθες και Νεφέλες του Αριστοφάνη, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και σύγχρονα έργα βασισμένα σε αρχαίες ελληνικές τραγωδίες όπως το Μετά τον Αφρό (βασισμένο στους Πέρσες του Αισχύλου) και το Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο του Τζακ Θορν (βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλή). Παράλληλα έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού και έχει οργανώσει πλήθος Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα.

Παράλληλα, έχει σκηνοθετήσει site-specific παραστάσεις εμπνευσμένες από προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης και της λογοτεχνίας (Περικλής, Πυθαγόρας, Λευκάδιος Χερν) καθώς και από το ιστορικό-αφηγηματικό αποτύπωμα πόλεων (Αθήνα, Ηράκλειο, περιοχή του Πηλίου, κ.ά.) ως αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής της έρευνας και προσπάθειας σύζευξης του παρελθόντος με το παρόν μέσα από τη δημιουργική και εκπαιδευτική δύναμη του θεάτρου.

Έχει διδάξει μαθήματα σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση σε τμήματα Θεατρικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ΕΚΠΑ) και Παιδαγωγικής (ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο) και έχει παρουσιάσει διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια σε πανεπιστήμια και θεατρικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (Μεξικό, Ιράν, Κίνα, Ισλανδία, Σερβία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Βέλγιο, κτλ). Έχει διδάξει θέατρο σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια και δημόσιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα. Από το 1997 μέχρι το 2004 υπήρξε υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου.

Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών, “Πράξη Επτά” , “Νέο Ελληνικό Θέατρο” και “Θεάτρου 100”. Από το 2016 ως 2019 ήταν σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου – Διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στο αρχαίο δράμα και την εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών και μαθητών σε διεθνή φόρουμ και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.