με τον Σωτήρη Δούβρη και την Γκέλυ Φλουρή


Το να θες να γίνεις επαγγελματίας ηθοποιός είναι από μόνο του μια πολύ γενναία απόφαση.

Σίγουρα θέλει πολύ σκέψη, δύναμη και τόλμη. Εκτός από το κοινωνικό περιβάλλον σου, έχεις να πείσεις ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό ότι πρέπει να ακολουθήσεις το ένστικτό σου και να σπουδάσεις το επάγγελμα της υποκριτικής, αφού μόνο αυτό σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός και ελεύθερος άνθρωπος. 

Ήδη έχεις κάνει μια δύσκολη αρχή. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις έναν τρόπο να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου στην συνέχεια. Έχει ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να φτάσεις στην πρώτη σου ημέρα ως σπουδαστής μια ανώτερης σχολής δραματικής τέχνης.

Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη

και μπες στο τμήμα προετοιμασίας της Καταπactής

  •  Επίλεξε τους σωστούς μονολόγους που θα αναδείξουν την γκάμα των εκφραστικών σου μέσων

Το να σου ζητείται να παίξεις καλά έναν μονόλογο για να πείσεις μια δραματική σχολή ότι αξίζει να σε συμπεριλάβει στους σπουδαστές της, είναι ήδη οξύμωρο.

Στην Καταπactή βοηθάμε τους σπουδαστές να επιλέξουν τον κατάλληλο μονόλογο, που θα τους βοηθήσει να δείξουν όσο γίνεται περισσότερο την γκάμα των εκφραστικών μέσων που διαθέτουν.  Ιδανικά ψάχνουμε και βρίσκουμε μονολόγους που να δίνουν τη δυνατότητα στον υποψήφιο να έχει ήρεμες αλλά και έντονες στιγμές, ανάλαφρες αλλά και δραματικές. Ειδικά ενα μιλάμε και για τις εισαγωγικές εξετάσεις του εθνικού θεάτρου, με αυτά τα κριτήρια θα γίνει και ο συνδυασμός των δύο μονολόγων (σύγχρονου και κλασσικού ή αρχαίου) που ζητούνται στην πρώτη φάση.

  • Δούλεψε αυτοσχεδιασμούς με τον σωστό τρόπο

Οι αυτοσχεδιασμοί που μπορεί να ζητηθούν είναι δύο ειδών: λεκτικοί ή μη λεκτικοί.

Ο λεκτικός αυτοσχεδιασμός είναι ο πιο συνηθισμένος στις εξετάσεις. Αφού παίξεις τον μονόλογό σου, είναι πολύ πιθανό να σου ζητηθεί να ξαναπαίξεις τον ίδιο μονόλογο με μια συγκεκριμένη συνθήκη ή σαν να είσαι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος από ότι είναι ο χαρακτήρας. Στα μαθήματα θα δουλέψουμε, κατ’ αρχάς, πώς σε συμφέρει να ‘σκηνοθετήσεις’ έναν τέτοιο αυτοσχεδιασμό. Αφου κατακτηθεί ο τρόπος σκέψης, θα δουλέψουμε πάρα πολλά θέματα αυτοσχεδιασμών προηγούμενων ετών, έτσι ώστε είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε θέμα μετά.

Ο μη λεκτικός αυτοσχεδιασμός είναι λιγότερο συνηθισμένος αλλά αρκετά πιθανόν να ζητηθεί, ειδικά σε κάποιες δραματικές σχολές. Συνήθως είναι μια έντονη κατάσταση που σου ζητείται να αποδώσεις, χωρίς να μιλάς. Η αντιμετώπιση και εδώ είναι η ίδια. Κατάκτηση της διαδικασίας τρόπου σκέψης και δουλειά πάνω σε παλαιότερα θέματα.

“Εισαγωγή σε δραματικές σχολές – ένας πρακτικός οδηγός”, άρθρο του Σωτήρη Δούβρη

  • Μάθε πως απαγγέλεται ένα ποίημα

Ας το κάνουμε ξεκάθαρο από την αρχή. Άλλο το να ερμηνεύω ένα θεατρικό μονόλογο και άλλο απαγγέλω ένα ποίημα. Το να αντιμετωπίσεις ένα ποίημα σαν ένα ακόμα μονόλογο, μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα αλλά δεν είναι. Αν η επιτροπή ήθελε να δει έναν ακόμη μονόλογο θα τον ζητούσε.

Το κλειδί για την σωστή απαγγελία είναι η σωστή απόδοση των αξιών και των ήχων των λέξεων που επέλεξε ο ποιητής για να δομήσει το ποίημά του. Στο ποίημα δίνουμε βάρος στη λέξη που θα δημιουργήσει μια κατάσταση σε αυτόν που την ακούει, σε αντίθεση με τον μονόλογο που δίνουμε βάρος στην κατάσταση που υπάρχει κάτω από τις λέξεις.

  • Λάβε τη βασική θεωρητική κατάρτιση ιστορίας θεάτρου και λογοτεχνίας

Ολόκληρη η ιστορία θεάτρου και λογοτεχνίας είναι μια ογκωδέστατη ύλη που προφανώς δεν καλύπτεται με διάβασμα λίγων μηνών. Και δεν χρειάζεται να καλυφθεί. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι υποψήφιοι θα πάρουν έντυπο υλικό από τους θεατρολόγους της Καταπactής, που καλύπτουν τις βασικές γνώσεις που θα χρειαστείς για να απαντήσεις σωστά στις γραπτές ή προφορικές ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν.

  • Μάθε τις βασικές αρχές ορθοφωνίας

Η ορθοφωνια είναι βασικό εργαλείο της υποκριτικής και εμπεριέχεται στη φωνητική. Είναι κομμάτι της. Δεν δουλεύουμε μόνο φωνήεντα αλλά ολόκληρους φθόγγους που η σωστή άρθρωση και εκφορά τους είναι σημαντική. Μπορεί να φαίνεται εύκολος στόχος αν κάποιος μιλάει με ήρεμο τρόπο και χωρίς να βιάζεται. Όταν όμως καλείται να αποδώσει έναν έντονο μονόλογο του κλασσικού ρεπερτορίου, εκεί δυσκολεύουν τα πράγματα. Εάν δεν έχει εξασκήσει την ορθοφωνία του, εύκολα μπορεί να κάνει λάθη στο λόγο του που μπορεί να είναι καταστροφικά για την ερμηνεία του αλλά και για την ψυχολογία του στις εξετάσεις. Ο υποψήφιος παρακινείται να δουλεύει καθημερινά την άρθρωσή του μέσα από ασκήσεις ορθοφωνίας που θα τον βοηθήσουν να έχει καθαρό και διαυγή λόγο.

  • Επίλεξε τα σωστά τραγούδια

Όπως και οι μονολόγοι, έτσι και τα τραγούδια επιλέγονται με γνώμονα τις δυνατότητες του υποψηφίου. Το κατάλληλο τραγούδι είναι αυτό που θα του δώσει αυτοπεποίθηση στις εξετάσεις ώστε να μπορέσει να το ερμηνεύσει, μιας και η ερμηνεία είναι ζητούμενο αφού μιλάμε για εισαγωγικές εξετάσεις σχολών υποκριτικής. Η δασκάλα φωνητικής προτείνει τα τραγούδια που θεωρεί ότι ταιριάζουν καλύτερα στη φωνή του υποψηφίου και μαζί επιλέγουν αυτά που θα ερμηνεύσει στις εξετάσεις.

  • Πως θα γίνει η προσομοίσωση εξετάσεων

Προς το τέλος των μαθημάτων και λίγο πριν αρχίσουν οι εξετάσεις, διοργανώνεται προσομοίωση εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν τη δουλειά που έχουν κάνει στην προετοιμασία σε μαθητές που παρακολούθησαν το τμήμα προετοιμασίας την προηγούμενη χρονιά, που είναι τώρα πρωτοετής σπουδαστές δραματικών σχολών. Οι μαθητές αυτοί παίζουν τον ρόλο της επιτροπής, με σκοπό να μεταφέρουν το κλίμα των εξετάσεων, όπως το βίωσαν και οι ίδιοι έναν χρόνο πριν. Μετά το τέλος της προσομοίωσης γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και οι υποψήφιοι λαμβάνουν χρήσιμες συμβουλές.

Την ίδια ημέρα γίνεται και η προσομοίωση των γραπτών εξετάσεων θεωρίας θεάτρου και λογοτεχνίας. Τα γραπτά διορθώνονται και βαθμολογούνται από τους θεατρολόγους της Καταπactής.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ

Έως 7 ατόμων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος προσωπικός χρόνος σε κάθε συμμετέχοντα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και η παρακολούθηση της πορείας και της εξέλιξης των συνυποψηφίων, για αυτό και αποφεύγονται τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Τα τμήματα θα ξεκινήσουν συναντήσεις στα μέσα Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου που αρχίζουν οι εξετάσεις, με ένα διάλειμμα 20 ημερών τον Αύγουστο λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Οι συναντήσεις είναι τρίωρες, 3 φορές την εβδομάδα.

Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Επικοινώνησε μαζί μας και ρώτα για το ανοιχτό δωρεάν μάθημα γνωριμίας.

φορμα επικοινωνιασ