Άσκηση “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” – περί επιβίωσης
Εργαστήρι πειραματικού θεάτρου με τη Ζωή Ξανθοπούλου
Κάθε Τρίτη 19:00-22:00
Στο εργαστήρι πειραματικού θεάτρου η ομάδα δουλεύει με στόχο την τελική παρουσίαση της δουλειάς που έχει προηγηθεί αλλά και την καταγραφή της πορείας μέχρι εκεί. Πώς φτάνουμε λοιπόν μέχρι την παράσταση; Μέσα από θεωρία αλλά και πράξη.
Συμμετέχοντας σε μια σειρά ασκήσεων και παρατηρήσεων, οι μαθητές ανακαλύπτουν νέα δημιουργικά μέσα αλλά και τα όρια της προσωπικής έκφρασης τους,
Το μονόπρακτο θεατρικό έργο “Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” γραμμένο από τον Τενεσί Ουίλιαμς το 1957 στη Νέα Υόρκη, βρίθει συμβολισμών, είναι ποιητικό και άγριο μαζί, με αυτοβιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα και με προβληματισμούς επικαιρούς όσο ποτέ τόσο για τις σχέσεις των ανθρώπων όσο και για τη σχέση του καθενός με τον εαυτό του και τις αλήθειες του.
Ταμπού και μυστικά, τρόμος και χρόνος, φαύλος κύκλος κι επιλογές…
Οι συμμετέχοντες θα ερευνήσουν το χρόνο σε σχέση με τη ζωή των ηρώων, τις ηλικίες και τις εκδοχές του κάθε χαρακτήρα, τις πολλαπλές αφηγήσεις μιας ιστορίας και θα ενσωματώσουν στοιχεία από το προσωπικό τους υλικό. Έτσι, η παράσταση που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει χαρακτήρες μοναδικούς, που θα έχουν φτιαχτεί φιλτράροντας τη γνώση του έργου στα βιώματα αυτού που ερμηνεύει τον χαρακτήρα.
Για να μπορέσει η ομάδα να συνεργαστεί αρμονικά και δημιουργικά, μια σειρά από ασκήσεις θα ενδυναμώσουν την επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων.
Οι αυτοσχεδιασμοί γίνονται πάντα με αφορμή κομμάτια από το κείμενο που θα δουλευτούν και στοχεύουν να αναδείξουν πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης της ιστορίας και των χαρακτήρων.
Η ερευνητική δουλειά επικεντρώνεται στην εύρεση και την ανάδειξη των συστατικών και δομικών στοιχείων της ιστορίας και των χαρακτήρων που θα χρησιμοποιηθούν για να φωτίσουν τα νοήματα και τα κρυμμένα μυστικά των ηρώων.
Στις πρόβες δοκιμάζονται υλικά και από άλλες τέχνες. Μουσική, εικαστικά, ποίηση κ.ο.κ. προσφέρουν έμπνευση και εργαλεία για το νέο κόσμο που θα αναδυθεί επί σκηνής.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 7/11/2023
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Κάθε Τρίτη 19:00-22:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Εργαστήρι θεάτρου Καταπactή (Κορομηλά 19 – Νέος Κόσμος)
*Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση στο κοινό σε κάποιο θέατρο της Αθήνας
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΖΩΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών, Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου και υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών και έχει μεταπτυχιακό σε “Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά” απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Από το 2019 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Έχει επίσης διδάξει στο Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), SYN Festival – Edinburgh, Θέατρο των Αλλαγών, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου τράπεζας Πειραιώς, Life ‘n’ Art Theater, Arnani studio, Θεατρικό εργαστήριο Δρυοπυδέων Κύθνου, Θεατρικές σχολές «Έκφραση» και «Ορφέας»/ Ιωάννινα, LIMINAL (τέχνη και προσβασιμότητα – εκπαίδευση σε μικτές ομάδες)
Έχει παίξει κι έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι πιο πρόσφατες δουλειές της είναι το “Χόλι Μάουντεν” βασισμένη στη νουβέλα του Νίκου Βεργέτη στο θέατρο 104, “Η Εκάβη σε ένα ελληνικό νησί” εμπνευσμένο από την ισπανική παράσταση της Margarita Borja στο θέατρο Αργώ και, εκτός Ελλάδας η παράσταση “Bacchae Underworld” με έλληνες και γερμανούς κωφούς ηθοποιούς στο STET στη Χάγη.
Έχει σκηνοθετήσει «Τα δώρα» βασισμένη στον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Σάμου (καλοκαίρι του ’21, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός») και την παράσταση «Μάριος Χάκκας / Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» (2019, Φεστιβάλ Αθηνών – Άνοιγμα στην πόλη).
Έχει ασχοληθεί με κλασικά έργα όπως το «Λεωφορείο ο Πόθος» πάνω στο οποίο έστησε την παράσταση «Blanching», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα (θέατρο Eliart), τους “Βρικόλακες” του Ίψεν (studio Μαυρομιχάλη) τον «Δον Ζουάν» σε διασκευή της Μαρίας Τσιμά (Beton 7), “Το αταίριαστο ζευγάρι” του Νιλ Σάιμον (θέατρο Αλκμήνη), HAMLET&Άμλετ (θέατρο Αργω) κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει κι έργα νέων ελλήνων συγγραφέων (“Η λίμνη” και “Η Απελευθέρωση” του Δημήτρη Τσεκούρα, “Τα ψέμματα και τα μάτια” του Μιχάλη Σπέγγου, “Ο Elvis ζει” του Γιώργου Αμυρά, “Το Φανταστικό Χωριό” του Σπύρου Γραμμένου κ.α.) καθώς και μουσικές παραστάσεις και performance πάνω σε δικά της κείμενα (“B Circulous”, “Όλιβ, ένας έρωτας παρολίγον κομικ-ός” – σε συνεργασία με τον Δημήτρη Τσεκούρα και την Αννίτα Καπουσίζη, “Συνήθως” – βασισμένο σε κείμενο της Γεωργίας Δρακάκη κ.α.)
Εκτός Ελλάδας έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο:
Der Diener zweier Herren von Goldoni– Deutsches Gehoerlosen – Theater (DGT), Nach der Party von Zoe Xanthopoulou – DeGeth festival / Muenchen), Free Media (performance based on Medea (Euripides), Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), U(you) for Utopia by Zoe Xanthopoulou – SYN Festival, Edinburgh, Bacchae Underworld based on The Bacchae (Euripides) – Het National Theater, STET, Hague.
Ως ηθοποιός έχει παίξει στο “MAIDen” του Γιώργου Νικολαϊδη που έκανε πρεμιέρα στο SYN festival στο Εδιμβούργο και συνέχισε στο θέατρο 104 στην Αθήνα, σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και στη Βαρκελώνη, στον “Εύκολο Έρωτα” του Σπύρου Γραμμένου (θεατρο VAULT), στους «Ήρωες» της Ε. Γκασούκα (Μικρό Παλλάς), στο “Κόντρα στη δημοκρατία” του Εστέβα Σολέρ (σκην. Μ. Παλίλης – θέατρο Επι Κολωνώ), στις «Διαδρομές Υψηλού κινδύνου» του Ι. Γκαρσία (σκην. Μιχάλη Παλίλης – θέατρο 104 και Nau Ivanow στη Βαρκελώνη), στο «Μελάνι» του Μπάμπη Γαλιατσάτου (104), στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (σκην. Κ. Ντέλλας – Φεστιβάλ Αθηνών), στον “Ματωμένο Γάμο” (σκην. Κ. Ντέλλας – θέατρο Από Μηχανής) κ.α.