με τη Μελίνα Μάσχα, σχεδιάστρια θεατρικών φωτισμών

  Η εναλλαγή φωτός και σκοταδιού είναι πολύ βασικά εργαλεία για να επηρεάσεις την ψυχολογία ενός ανθρώπου. Η ισορροπία στην εναλλαγή τους, την ένταση του φωτός, τη διάρκεια του σκοταδιού, τους χρωματικούς συνδυασμούς αλλά και τα σημεία του έργου που θα γίνουν οι φωτιστικές αλλαγές είναι μια ολόκληρη μαγευτική τέχνη και μια πολύ σημαντική θεατρική ειδικότητα που παρουσιάζει εκτενώς το Σεμινάριο Φωτισμών.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΩΤΙΣΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ

Αν θες να γίνεις σχεδιαστής θεατρικών φωτισμών, να μάθεις τη θεωρία αλλά και να κάνεις πρακτική εφαρμογή!


Θεωρητικές γνώσεις που διδάσκονται στο σεμινάριο φωτισμών

Στο θεωρητικό κομμάτι θα μάθεις να αναγνωρίζεις τον σκηνικό χώρο, τις ιδιαιτερότητές του, τη γεωμετρία του αλλά και την ατμόσφαιρά του. Μέσα σε αυτόν τον χώρο με αυτήν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, εσύ σαν φωτιστής του Σεμιναρίου Φωτισμών πρέπει να γεφυρώσεις την απόσταση που μπορεί να υπάρχει με την ατμόσφαιρα του έργου που θα παρασταθεί σε αυτόν τον θεατρικό χώρο.

Κερκίδες θεάτρου τέρμα πίσω. Πίσω από τις κερκίδες και στο κέντρο είναι το παράθυρο του χειριστή φωτισμών και ήχου. Στην αριστερή πλευρά στέκονται όρθιοι δύο άντρες και ο ένας μιλάει και δείχνει κάτι σε τρεις κοπέλες και έναν άντρα που παρακολουθούν. Οι δύο κοπέλες κρατούν σημειώσεις.
Τεχνικές γνώσεις που διδάσκονται στο σεμινάριο φωτισμών

Τα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι τα φωτιστικά σώματα, οι προβολείς. Θα μάθεις να ξεχωρίζεις τα είδη τους και να επιλέγεις το κατάλληλο, ανάλογα με το είδος του έργου και του θεατρικού φωτισμού που θέλεις να φτιάξεις.

Θα μάθεις επίσης να χρησιμοποιείς τα χρωματικά φίλτρα που μπαίνουν μπροστά από τους προβολείς και τον τρόπο σκέψης για να αποφασίσεις τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς, συνδυάζοντας το σκηνικό περιβάλλον, την ώρα της ημέρας που διαδραματίζεται η κάθε σκηνή αλλά και την ψυχολογία των ηρώων.

Πάγκος χειριστή φωτισμών και ήχου. Δίπλα - δίπλα μια κονσόλα φωτισμών, μια κονσόλα ήχου, καλώδια και ένα μικρόφωνο. Επίσης υπάρχει ένα χαρτί με γραπτές οδηγίες.
Πρακτική εφαρμογή σεμιναρίου φωτισμών

Στο πρακτικό κομμάτι, όλα τα εργαλεία που έμαθες να χρησιμοποιείς μπαίνουν σε εφαρμογή. Οι μαθητές του σεμιναρίου φωτισμών επισκέπτονται πρώτα το θέατρο στο οποίο θα ανέβουν οι παραστάσεις στις οποίες θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τους φωτισμούς. Θα καταγράψουν τον φωτιστικό εξοπλισμό του θεάτρου και θα κάνουν και την άνοψη του.

Μετά μοιράζονται σε τέσσερις φωτιστικές ομάδες και η κάθε μια αναλαμβάνει να σχεδιάσει φωτισμούς για ένα από τα τέσσερα έργα που ανεβάζει το theater academy* της Καταπactής. Παρακολουθούν πρόβες του έργου και σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη αλλά και τους σκηνογράφους, κάνουν τον σχεδιασμό των φωτισμών που προτιμούν για την παράσταση. Καταλήγουν στο φωτιστικό τους πλάνο το οποίο και στήνουν στο θέατρο σε συνεργασία με τον υπεύθυνο ηλεκτρολόγο.

Θεατρική σκηνή όπου πάνω της είναι στημένη μια επιπρόσθετη σκηνή μωβ χρώματος. Πάνω της είναι ένας καναπές, μια πολυθρόνα και ένα τραπεζάκι, ενώ πίσω αριστερά είναι ένα πικ απ και πίσω δεξιά ένα τραπεζάκι με ένα φωτιστικό επάνω του. Πίσω από όλα αυτά είναι κρεμασμένη κατά μήκος μερικοί πίνακες ζωγραφικής που κρέμονται από οριζόντια δοκάρια που στηρίζονται σε κάθετα δοκάρια.
Ολοκλήρωση σεμιναρίου φωτισμών

Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με τον χειρισμό της φωτιστικής κονσόλας κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.

Παράλληλα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να πάρουν πολύτιμη εμπειρία πραγματοποιώντας επισκέψεις σε θέατρα και παρακολουθώντας την Μελίνα Μάσχα κατά τη διάρκεια σχεδιασμού φωτισμών των παραστάσεων που έχει αναλάβει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΦΩΤΙΣΜΩΝ

Έναρξη μαθημάτων: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Μαθήματα: Κάθε Παρασκευή 19:00-21:00

Χώρος διεξαγωγής: Καταπactή (Κορομηλά 19 – Ν. Κόσμος)

*Early bird: Για εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2023 ισχύει έκπτωση στη μηνιαία τιμή διδάκτρων.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: info@katapacti.gr

Τηλέφωνο: 2168096448