Η Ζωή Ξανθοπούλου διδάσκει το εργαστήρι: “Άσκηση Θείος Βάνιας – περί αυθεντικότητας” και εγκαινιάζει την πειραματική σκηνή της Καταπactής!

Η νέα πειραματική σκηνή

Η Ζωή Ξανθοπούλου συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Καταπactή και αναλαμβάνει να δημιουργήσει την πειραματική σκηνή της. Μέσα από ένα εργαστήρι που βλέπει το θέμα “υποκριτική” από διαφορετική οπτική γωνία και απευθύνεται σε όλους, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν δυαντότητες και εργαλεία που ήδη διαθέτουν, να κυριαρχήσουν πάνω σε αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν στη σκηνή!

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ

Άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε; Επιλέγουμε την «εικόνα» μας ή μας επιλέγει;

Σε ποιον ανήκει η ζωή του τελικά; Ποιος είναι ο αυθεντικός ήρωας; Επιλέγουμε ρόλους στη ζωή μας ή μας επιλέγουν οι ρόλοι;

Άσκηση ‘θείος Βάνιας’ – περί αυθεντικότητας

Πρόκειται για μια άσκηση πάνω στο γνωστό έργο του Άντον Τσέχωφ υπό το πρίσμα της αυθεντικότητας. Αυθεντικό άρα πρωτότυπο σημαίνει ότι δε μιμείται κάτι που ήδη υπάρχει. Αυτό που ανταποκρίνεται στον εαυτό του. Ο ηθοποιός, λοιπόν, ανταποκρίνεται στον ρόλο; Ο ρόλος ανταποκρίνεται στον ηθοποιό;

Θα ερευνήσουμε τους ρυθμούς, τις διαφορετικές ποιότητες των ρόλων, τις συνθήκες και τις διαστάσεις του χωροχρόνου που συμβαίνει η θεατρική πράξη, το τραγικό και το γελοίο που περπατάνε παρέα. Πρόκειται για μια άσκηση πάνω στον Θείο Βάνια και την παρατήρηση του αναδυόμενου κόσμου του.

Στις συναντήσεις πρόβες θα ερευνηθούν και θα διερευνηθούν:
  • Πώς χρησιμοποιούμε τα στερεότυπα για την ερμηνεία ενός ρόλου
  • Οι σχέσεις των ηρώων
  • Οι πολλαπλές κοινωνικές εικόνες ενός ανθρώπου
  • Το κείμενο και οι αναφορές ως συλλογική μνήμη κι εμπειρία
  • Πώς αντιλαμβάνεται κανείς τη στιγμή που όλα αλλάζουν
  • Τα αόρατα νήματα που μας κινούν
  • Η πλήξη και η ματαίωση ως κατάσταση ζωής
  • Οι ρυθμοί και οι διαφορετικές ποιότητες των ρόλων
  • Η αντίληψη του χωροχρόνου της θεατρικής πράξης
  • Το τραγικό και το γελοίο ως δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος
Η Ασκηση αυτή θα καταληξει σε μια ανοιχτη παρουσιαση στο κοινο, σε καποιο θεατρο της Αθηνας!

ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ

Κι αν η εικόνα όλων ήταν η ίδια; Αν οι εντάσεις ήταν όλες μια ευθεία γραμμή; Σε ποιο σημείο θα μπορούσαν να απελευθερωθούν οι ήρωες του έργου; Ο Βάνιας πώς μπορεί να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει;
συντομο βιογραφικο ζωησ ξανθοπουλου

Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Σπούδασε Φωτογραφία και Οπτικοακουστικές Τέχνες στο ΤΕΙ Αθηνών, Σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου και υποκριτική στο Θέατρο των Αλλαγών και έχει μεταπτυχιακό σε “Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά” απο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Από το 2019 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στη σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών. Έχει επίσης διδάξει στο Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), SYN Festival – Edinburgh, Θέατρο των Αλλαγών, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου τράπεζας Πειραιώς, Life ‘n’ Art Theater, Arnani studio, Θεατρικό εργαστήριο Δρυοπυδέων Κύθνου, Θεατρικές σχολές «Έκφραση» και «Ορφέας»/ Ιωάννινα, LIMINAL (τέχνη και προσβασιμότητα – εκπαίδευση σε μικτές ομάδες)

Έχει παίξει κι έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η πιο πρόσφατη δουλειά της είναι η παράσταση Bacchae Underworld” (βασισμένη στις Βάκχες του Ευριπίδη) που έκανε πρεμιέρα το Μάιο του ‘22 στο STET theatre της Ολλανδίας με έλληνες και γερμανούς κωφούς ηθοποιούς.

Έχει σκηνοθετήσει «Τα δώρα» βασισμένη στον Προμηθέα δεσμώτη του Αισχύλου που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Σάμου (καλοκαίρι του ’21, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός») και την παράσταση «Μάριος Χάκκας / Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» (2019, Φεστιβάλ Αθηνών – Άνοιγμα στην πόλη).

Έχει ασχοληθεί με κλασικά έργα όπως το «Λεωφορείο ο Πόθος» πάνω στο οποίο έστησε την παράσταση «Blanching», «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα (θέατρο Eliart), τους “Βρικόλακες” του Ίψεν (studio Μαυρομιχάλη) τον «Δον Ζουάν» σε διασκευή της Μαρίας Τσιμά (Beton 7), “Το αταίριαστο ζευγάρι” του Νιλ Σάιμον (θέατρο Αλκμήνη), HAMLET&Άμλετ (θέατρο Αργω) κ.ά. Έχει σκηνοθετήσει κι έργα νέων ελλήνων συγγραφέων (“Η λίμνη” και “Η Απελευθέρωση” του Δημήτρη Τσεκούρα, “Τα ψέμματα και τα μάτια” του Μιχάλη Σπέγγου, “Ο Elvis ζει” του Γιώργου Αμυρά, “Το Φανταστικό Χωριό” του Σπύρου Γραμμένου κ.α.) καθώς και μουσικές παραστάσεις και performance πάνω σε δικά της κείμενα (B Circulous, “Όλιβ, ένας έρωτας παρολίγον κομικ-ός” – σε συνεργασία με τον Δημήτρη Τσεκούρα και την Αννίτα Καπουσίζη, “Συνήθως” – βασισμένο σε κείμενο της Γεωργίας Δρακάκη κ.α.)

Εκτός Ελλάδας έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο:

Der Diener zweier Herren von Goldoni– Deutsches Gehoerlosen – Theater (DGT), Nach der Party von Zoe Xanthopoulou – DeGeth festival / Muenchen), Free Media (performance based on Medea (Euripides), Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), U(you) for Utopia by Zoe Xanthopoulou – SYN Festival, Edinburgh, Bacchae Underworld based on The Bacchae (Euripides) – Het National Theater, STET, Hague.

Ως ηθοποιός έχει παίξει στο “MAIDen” του Γιώργου Νικολαϊδη που έκανε πρεμιέρα στο SYN festival στο Εδιμβούργο και συνέχισε στο θέατρο 104 στην Αθήνα, σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και στη Βαρκελώνη, στον “Εύκολο Έρωτα” του Σπύρου Γραμμένου (θεατρο VAULT), στους «Ήρωες» της Ε. Γκασούκα (Μικρό Παλλάς), στο “Κόντρα στη δημοκρατία” του Εστέβα Σολέρ (σκην. Μ. Παλίλης – θέατρο Επι Κολωνώ), στις «Διαδρομές Υψηλού κινδύνου» του Ι. Γκαρσία (σκην. Μιχάλη Παλίλης – θέατρο 104 και Nau Ivanow στη Βαρκελώνη), στο «Μελάνι» του Μπάμπη Γαλιατσάτου (104), στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (σκην. Κ. Ντέλλας – Φεστιβάλ Αθηνών), στον “Ματωμένο Γάμο” (σκην. Κ. Ντέλλας – θέατρο Από Μηχανής), στον «Εύκολο Έρωτα» του Σπύρου Γραμένου (Vault) κ.α

info

-Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

-Από Παρασκευή 4 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή 19:00-22:00

-Τα μαθήματα ολοκληρώνονται με την παρουσίαση τον Μάιο του 2023

-Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας κάνοντας κλικ από κάτω ή τηλεφωνόντας στο 2168096448