Πρακτικό σεμινάριο υποκριτικής με τον Σωτήρη Δούβρη

Ο Σωτήρης Δούβρης, βασιζόμενος στην πολυετή εμπειρία του τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση, στήνει ένα σεμινάριο θεωρητικό και πρακτικό ταυτόχρονα. Στην ουσία πρόκειται για μια εισήγηση σε μια μέθοδο προσέγγισης ρόλου που στηρίζεται στην αντιπαραβολή των στοιχείων του χαρακτήρα του ηθοποιού με τον ρόλο που ερμηνεύει.

Μέσα από μια σειρά 8 μαθημάτων, ο συμμετέχων παρακολουθεί έναν θεατρικό χαρακτήρα να γεννιέται χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη τα χαρακτηριστικά του , το σώμα του και την ψυχή του. Ο ρόλος από λέξεις στο χαρτί , γίνεται άνθρωπος με σάρκα και οστά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν ηθοποιό όταν καλείται να χτίσει έναν ρόλο είναι ένα: Το πώς ξεκινάει. Και αυτό γιατί στην αρχή, στην πρώτη ανάγνωση του έργου, τα δεδομένα είναι πολλά και οι δυνατότητες άπειρες. Πρώτα πρέπει να γίνει ο εντοπισμός, η οργάνωση και η καταγραφή των χαρακτηριστικών του ρόλου που θα ενσαρκώσει, όπως αυτά προκύπτουν από όλο το έργο. Πως όμως αυτά τα χαρακτηριστικά μεταβάλλονται ανάλογα με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει; Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα χαρακτηριστικά που αποφάσισε; Μήπως από βοηθητικά εργαλεία γίνονται ταμπέλες που περιορίζουν; Κάθε άνθρωπος έχει όλα τα στοιχεία μέσα του και είναι το κοινωνικό του περιβάλλον που φέρνει κάποια από αυτά στην επιφάνεια, στο φως ενώ τα άλλα τα αφήνει στο σκοτάδι. Δεν εξαφανίζονται όμως, υπάρχουν. Δουλειά του ηθοποιού είναι να τα φωτίσει, να ξέρει ότι είναι εκεί, να τα γνωρίσει, να συμφιλιωθεί μαζί τους και να τα χρησιμοποιήσει όταν τα χρειαστεί. Δεν πρέπει να ξεχνάει όμως ότι η δουλειά του ηθοποιού πάνω στη σκηνή είναι η σύνθεση όλων αυτών των στοιχείων που προέκυψαν από την ανάλυση.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα ασχοληθούμε:

1)      Ποιος είναι ο στόχος του ρόλου στο έργο και τι τον εμποδίζει να το επιτύχει;

2)      Ποια εργαλεία χρησιμοποιεί για να τον επιτύχει;

3) Πως τον επηρεάζουν οι δοσμένες συνθήκες του έργου (εποχή, κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ώρα της ημέρας κλπ);

4) Πως γίνεται η αντιπαραβολή των χαρακτηριστικών του ρόλου με του ηθοποιού;

5) Πως αποτυπώνονται τα χαρακτηριστικά αλλά και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις στο σώμα;

*Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σκηνές από τον «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τέννεσση Ουίλλιαμς.

Info

  • Από 7-30 Ιουλίου 2020
  • Το σύνολο των διδακτικών ωρών είναι 24 (8 τρίωρα)
  • Δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη εμπειρία από τους συμμετέχοντες
  • Κόστος συμμετοχής 120€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
  • Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: 2168096448 – info@katapacti.gr
  • Διοργάνωση: Εργαστήρι θεάτρου Καταπactή (Κορομηλά 19 – Ν. Κόσμος), www.katapacti.gr

 

Σύντομο βιογραφικό Σωτήρη Δούβρη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα το 1982. Από το 2005 μέχρι και σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα κάνοντας το επάγγελμα που ήθελε από τα εφηβικά του χρόνια, αυτό του ηθοποιού. Ασχολείται ακόμα με την μεταγλώττιση και φλερτάρει με την σκηνοθεσία και τη συγγραφή. Αυτόν τον καιρό εμφανίζεται στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Γυναίκα χωρίς όνομα» . Τελευταίες του θεατρικές δουλειές είναι: «12 ένορκοι» στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, «Όλη η Βίβλος (λέμε τώρα)» σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, «Interview» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θάνου και άλλες, ενώ έχει πάρει μέρος και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως «Η Επιστροφή», «Πέτα τη φριτέζα», «Το Νησί», «Μαύρα Μεσάνυχτα», «Οι Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» και άλλες.

 Από το 2013 έχει ιδρύσει το “Εργαστήρι Ερασιτεχνικού θεάτρου με τον Σωτήρη Δούβρη”, μετεξέλιξη του οποίου είναι η Καταπactή. Για το εργαστήρι έχει διδάξει και σκηνοθετήσει τα έργα «Κοίτα τους» του Μάριου Ποντίκα, «Δεσποινίς Τζούλια» του Αουγκούστ Στριντμπεργκ, «Σεμινάριο Βλακείας» του Σάκη Σερέφα, «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» της Χρύσας Σπηλιώτη, «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, «Η Διαθήκη» του Μάριου Ποντίκα, «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα, «Ντέστινυ» του Άκη Δήμου, «Αγαπητέ Θεέ» Σμιτ, «Παντρολογήματα» του Γκόγκολ, Μπλανς Ντυμπουά» βασισμένο στο ‘Λεωφορείο ο Πόθος’ του Ουίλλιαμς. Έχει διδάξει σεμινάριο στα μέλη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Πάτρας ‘Υποκριτές’ με τίτλο ‘Προσέγγιση θεατρικού χαρακτήρα σε στάδια’. Έχει σκηνοθετήσει, συγγράψει και συνθέσει κείμενα για τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας Πάτρας «Υποκριτές» στο πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων ‘Μώμος ο Πατρεύς (2012)’, το σατυρικό δεκάλεπτο ‘Καμία Σχέση’, που τιμήθηκε με έπαινο πρωτότυπου θεατρικού κειμένου και με τα βραβεία 1ου ανδρικού και 1ου γυναικείου ρόλου. Έχει σκηνοθετήσει το ‘Μίλα μου σαν τη βροχή κι άσε με ν’ ακούω’ στον πολυχώρο ‘Obi Uptown’ και το ‘Δωμάτιο 101’ στο θέατρο ‘Ειλισσός’ και στο θέατρο ‘Λιθογραφείον’.