Το νέο τμήμα σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 19:00-21:00 από τις 24/3/2022. Οι εγγραφές ξεκίνησαν!

Τα μαθήματα φωτισμών και το Theater Academy

Στο Theater Academy της Καταπactής καταξιωμένοι καλλιτέχνες διδάσκουν την τεχνική της ειδικότητας τους και μεταδίδουν στους συμμετέχοντες την προσωπική τους εμπειρία. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ξεκινάει η δουλειά των συμμετεχόντων σε πραγματικές συνθήκες θεατρικής παραγωγής. Αναλαμβάνουν το προβλεπόμενο budget, σχεδιάζουν την παραγωγή, συνεργάζονται με τον/τη σκηνοθέτη, αλλά και τους μαθητές των λοιπών τμημάτων, υπό την διακριτική επίβλεψη των καθηγητών τους.

Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζει την συνεργασία της με την Καταπactή. Μαθήματα σχεδιασμού θεατρικών φωτισμών, στοχευμένα τόσο στη θεωρητική κατάρτιση των συμμετεχόντων, όσο και στο να δώσει πρακτικά εργαλεία της δουλειάς του σχεδιαστή φωτισμών στο θέατρο.

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

  • Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης και διαδικτυακά ταυτόχρονα μέσω της εφαρμογής Zoom
Το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος των μαθημάτων

Οι μαθητές του εργαστηρίου θεατρικών φωτισμών παρακολουθούν μια σειρά μαθημάτων που ξεκινά από την κατανόηση του μηχανισμού της ανθρώπινης όρασης, της οπτικής αντίληψης και της αντίληψης του χρώματος, μέσα από προβολή και συζήτηση διαφανιών, βίντεο και φωτογραφιών από την μεγάλη γκάμα οπτικοακουστικού υλικού της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. 

Αφού γίνουν κτήμα τα παραπάνω, οι μαθητές είναι πια έτοιμοι να περάσουν στη γνωριμία τους με τους λαμπτήρες και τα φωτιστικά σώματα που χρησιμοποιούμε στο θέατρο, έτσι ώστε να έχουν μια σφαιρική άποψη για το ποιά εργαλεία θα έχουν στη διάθεσή τους όταν θα ξεκινήσει η δουλειά. Σε αυτό το στάδιο των μαθημάτων επισκέπτονται showroom καταστήματος εμπορίας φωτιστικών σωμάτων για το θέατρο, όπου έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν προβολείς καια να γνωρίσουν από κοντά τις δυνατότητές τους. Επίσης σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η επίσκεψη σε θεατρική παράσταση που έχει σχεδιάσει τους φωτισμούς η διδάσκουσα, έτσι ώστε να μάθουν εκ των έσω τη διαδικασία του στησίματος.

Μέσα στα πλαίσια των μαθημάτων οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν τις πρόβες των έργων που πρόκειται να φωτίσουν. Έτσι ξεκινάει μια πολλή δημιουργική διαδικασία ανταλλαγής ιδεών και απόψεων με τον σκηνοθέτη και τους σκηνογράφους έτσι ώστε να έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία πριν την τελική ευθεία των παραστάσεων.

Όταν πια όλοι οι συντελεστές μπαίνουν στο θέατρο, οι σχεδιαστές φωτισμών καλούνται να προγραμματίσουν τα φώτα στην κονσόλα, πάλι σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και με τη διακριτική επίβλεψη της διδάσκουσας. Οι ίδιοι οι μαθητές είναι αυτοί που θα αναλάβουν και τον χειρισμό της κονσόλας κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, έτσι ώστε να αποκτήσουν τελικά την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν οι φωτισμοί στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης!

Οι υποψήφοι σχεδιαστές φωτισμών, στα δύο χρόνια που πραγματοποιείται το εργαστήρι έχουν σχεδιάσει φωτιστικά τις παρακάτω παραστάσεις: “Ενας κόσμος από γυαλί” βασισμένο στον ΄Γυάλινο κόσμος’ του Τέννεσση Ουίλλιαμς σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δούβρη,“Γιοι και κόρες – μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας” του Γιάννη Καλαβριανού σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δούβρη, “Σκουπιδάκι στη μπλούζα σου” του Γιώργου Αγόρογλου σε σκηνοθεσία Μαρίας Ζερβού, “Κυρία Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε σε σκηνοθεσία Χρυσούλας Παπαδοπούλου”, “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δούβρη, “Το παιχνίδι της σφαγής” του Ευγένιου Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Μαρίας Ζερβού και το “ΕΠΑΝΑσταση” γραμμένο από το εργαστήρι θεατρικής γραφής σε σκηνοθεσία Σωτήρη Δούβρη.

“ΕΠΑΝΑσταση” του εργαστηρίου θεατρικής γραφής

“Κυρία Μαργαρίτα” του Ρομπέρτο Ατάιντε

“Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ

“Το παιχνίδι της σφαγής” του Ευγένιου Ιονέσκο

Τα μαθήματα του καινούριου τμήματος ξεκινάνε από την Πέμπτη 24 Μαρτίου Μαρτίου 2022 και θα είναι κάθε Πέμπτη 19:00-21:00. Ο κύκλος των μαθημάτων ολοκληρώνεται με τις παραστάσεις του Theater Academy, μέρος του οποίου είναι και το εργαστήρι φωτισμών, στα τέλη Ιουνίου.

Αν θέλεις να δηλώσεις συμμετοχή ή να λύσεις οποιαδήποτε απορία σου κάνε click στη φόρμα επικοινωνίας που ακολουθεί και στείλε μας mail.

φορμα επικοινωνιασ