Συνέντευξη στον Αντρέα Κατωπόδη για το Happy week

Ο Πατρινός ηθοποιός κάνει το όνειρό του πραγματικότητα στήνοντας ένα διαφορετικό θεατρικό εργαστήρι.
Ο Σωτήρης Δούβρης ανήκει στους «δικούς μας» ανθρώπους όπως και να το δει κανείς. Τον νιώθουμε οικείο όσοι έστω και λίγο έχουμε μιλήσει μαζί του, ενώ και μόνο τηλεοπτικά ή θεατρικά να τον έχει συναντήσει κάποιος, το αποτύπωμα είναι μόνιμο. Για όποιον ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια έχει ζήσει ή εργαστεί στην Πάτρα σε κάποιο ΜΜΕ ή χώρο πολιτισμού, ο Σωτήρης είναι ένας από τους λίγους «δικούς μας» που με ποιοτική δουλειά και στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και επιλογές, έκανε το βήμα προς την Αθήνα και συνεχίζει να εκπλήσει ευχάριστα με κάθε νέο project του. Τον συναντήσαμε στον Νέο (του) Κόσμο στην Αθήνα και μας αποκάλυψε την Καταπακτή… ή ορθότερα «Καταπactη» η οποία πιθανότατα είναι το καλύτερο του project έως τώρα. Οι ερωτήσεις είναι ενδεικτικές από όσα θα μπορούσε κάποιος να μάθει για το χώρο, τους στόχους του και τον ίδιο. Από κοντά κάποιος μαθαίνει πολλά περισσότερα.

Λοιπόν, Σωτήρη, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι η καταπακτή; Γιατί την είπαμε έτσι;

Η Καταπactή είναι ο χώρος που πάντα ονειρευόμουν, από τότε που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το επάγγελμα του ηθοποιού. Πρόκειται για ένα θεατρικό εργαστήρι που έστησα με πολύ κόπο και μεράκι στο Νέο Κόσμο, στην οδό Λάμπρου Κορομηλά 19. Συγκεκριμένα πρόκειται για εργαστήρι θεάτρου όπου ο κάθε ερασιτέχνης μπορεί να γνωρίσει τη θεατρική τέχνη απ’ όλες τις πλευρές, φτάνοντας στον τελικό μεγάλο στόχο που είναι η παρουσίαση παράστασης στο κοινό. Παράλληλα όμως, διοργανώνονται και σεμινάρια για επαγγελματίες ηθοποιούς που θέλουν να εξελίξουν τα εκφραστικά τους μέσα και την τεχνική τους. Ήδη έχουν διοργανωθεί δύο σεμινάρια φωνητικής και τώρα είμαστε στο στάδιο προετοιμασίας εργαστηρίου υποκριτικής αρχαίου δράματος!

Όταν σκεφτόμουν το όνομα που θα δώσω στον χώρο, έψαχνα για κάτι που θα αντικατοπτρίζει όλο το μυστήριο που περιβάλλει την τέχνη του ηθοποιού. Κάτι που να κάνει σαφές ότι η δουλειά που γίνεται στον χώρο αυτόν, δεν έχει να κάνει με την επιφάνεια της υποκριτικής αλλά με το βάθος της. Η καταπακτή ήταν βασικό στοιχείο των αρχαίων θεάτρων. Ήταν ένας κρυφός μηχανισμός που χρησίμευε συνήθως, για να κατεβαίνουν οι χαρακτήρες του έργου στον “κάτω κόσμο” ή να βγαίνουν από αυτόν Μια πολύ καλή μου φίλη, όταν άκουσε την ιδέα μου για το όνομα, ανακάλυψε και το act μέσα σε αυτό. Τέλος, όταν είδα τον συγκεκριμένο χώρο στον Νέο Κόσμο, με τα 2 τεράστια παράθυρα κοντά στην οροφή, μου έφυγε και η τελευταία αμφιβολία! Κοίταξα ψηλά και σκέφτηκα «Μπήκα στην Καταπactή!»

 

Πως ξεκίνησε ως ιδεα;

Έχω ιδιαίτερη αγάπη στο ερασιτεχνικό θέατρο, μιας και ήμουν κι εγώ ερασιτέχνης στην Πάτρα, πριν έρθω στην Αθήνα για να φοιτήσω στη δραματική. Θεωρώ το θέατρο πολύ δημιουργική ενασχόληση και θαυμάζω πολύ τους ανθρώπους που θυσιάζουν τον λίγο ελεύθερο τους χρόνο για να μάθουν έναν ρόλο και να παίξουν σε μια παράσταση. Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξω μια σειρά μαθημάτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των ερασιτεχνών, που δεν μπορούν να διαθέσουν πάρα πολύ χρόνο από τη ζωή τους, έτσι ώστε να αναπτύξουν μια υποκριτική τεχνική. Έχουν όμως τη θέληση να κάνουν κάτι διαφορετικό, δημιουργικό και συγχρόνως ωφέλιμο για τον εαυτό τους. Πέντε χρόνια πριν ξεκίνησα να διδάσκω σε μια σχολή εικαστικών τεχνών που αποφάσισε να εισάγει και το μάθημα του θεάτρου στο πρόγραμμα της. Φέτος, που ωρίμασαν οι συνθήκες αποφάσισα να κάνω το βήμα και να φτιάξω το δικό μου χώρο.

Σε ποιον απευθύνεται;

Η Καταπactή απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας που τον γεμίζει να προκαλεί σκέψεις και συναισθήματα στους γύρω του. Απευθύνεται σε αυτούς που δεν θεωρούν τη σκέψη κούραση, αλλά ανάσα, που τους δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την τρέλα που ζουν στην καθημερινότητά τους. Απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν μέσα από ένα χόμπι να κάνουν ένα ταξίδι αρχικά εσωτερικό, που στην πορεία θα εξωτερικευθεί μέσα από έναν ρόλο σε μια παράσταση. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε αυτούς (και είναι πολλοί) που δηλώνουν: «Έχω πολλά στο μυαλό μου, δεν θέλω να σκέφτομαι στον ελεύθερο μου χρόνο. Προτιμώ να κάτσω στην τηλεόραση, να βλέπω και να μην σκέφτομαι τίποτα»


Τι στόχο έχει;

Να μεταδώσει σε όσους περισσότερους μπορεί την αγάπη για το θέατρο.

Να προσφέρει σε επαγγελματίες ηθοποιούς όσα περισσότερα εφόδια μπορεί, μιας και ο κόσμος του θεάτρου έχει γίνει πια ιδιαίτερα περίπλοκος και δεν αρκούν μόνο οι γνώσεις που παίρνεις από μια σχολή.

Να μεταδώσει το αίσθημα της αλληλεγγύης. Ακλόνητη πεποίθηση μας στην καταπactή, είναι ότι οι ερασιτέχνες δεν έχουν το δικαίωμα να αξιώνουν χρηματικό αντίτιμο για μια δουλειά που την κάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο σαν χόμπι. Επειδή όμως θεωρούμε κρίμα να συγκεντρώνουμε τόσο κόσμο στις παραστάσεις μας και να μην τους παρακινούμε να συμμετάσχουν σε κάποια κοινωνική δράση, κάθε χρόνο στις τελικές μας παραστάσεις συγκεντρώνουμε τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κ.α. για κάποιον. Φέτος, για παράδειγμα, αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουμε τρόφιμα και φάρμακα για την «Λέσχη Αλληλεγγύης – κοινωνικό φαρμακείο Νέου Κόσμου» και για το «Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου»


Τι κάνει τωρα; στο μελλον;

Διοργανώνουμε το τρίτο κατά σειρά σεμινάριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Πρόκειται για το Εργαστήρι Υποκριτικής Αρχαίου Δράματος και το διδάσκει ο Παντελής Παπαδόπουλος, ένας εξαίρετος δάσκαλος, σκηνοθέτης και φυσικά ηθοποιός. Μέσα από τις τεχνικές που έχει αναπτύξει με την, τεράστια πραγματικά εμπειρία του, έχει φτιάξει μια σειρά μαθημάτων που πραγματικά δεν πρέπει να χάσει κανένας ηθοποιός που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το αρχαίο δράμα.

Τα τμήματα των ερασιτεχνών που διδάσκω εγώ βρίσκονται λίγο πριν την παρουσίαση του #theloveproject2018finalcut, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δύο Σαββατοκύριακα και περιλαμβάνει τρία έργα: Το «Μια όμορφη… Βασίλισσα», το «Ντέστινυ» και τον «Ματωμένο Γάμο».


Γνωριμία ή σύμπτωση ή συγκίνηση με κάποιο πρόσωπο που θα κάνει γκελ σε όποιον το διαβάσει;

Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ και φιλοξενώ σεμινάρια με αγαπημένους μου ανθρώπους του θεάτρου.

Τα σεμινάρια φωνητικής, διδάχθηκαν από την αγαπημένη μου δασκάλα στη σχολή, Μάρω Θεοδωράκη. Μια καλλιτέχνης με τεραστιες γνώσεις, εμπειρία και ειλικρινή αγάπη για το θέατρο.

Το Εργαστήρι Υποκριτικής Αρχαίου Δράματος το διδάσκει ο Παντελής Παπαδόπουλος, σκηνοθέτης στην τελευταία μου θεατρική δουλειά, στην παράσταση «Ο Αντρειωμένος» στο θέατρο Αλκμήνη. Ένας άνθρωπος με τεράστια γνώση και εμπειρία, που τα 24 από τα καλοκαίρια της ζωής του τα έχει περάσει στην Επίδαυρο παίζοντας αρχαίο δράμα.

Ο Κώστας Βουτσάς, ο πιο αγαπημένος κωμικός ηθοποιός της Ελλάδας, που είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε καλοκαιρινή περιοδεία, επέλεξε την Καταπactή για να κάνει πρόβες της φετινής του παράστασης.