Οι μαθητές του εργαστηρίου σκηνογραφίας μας λένε την γνώμη τους
Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου σκηνογραφίας της προηγούμενης χρονιάς να μας μιλήσουν για την εμπειρία τους!
Την περασμένη σαιζόν 2018-2019, για πρώτη φορά στην Καταπactή πραγματοποιήθηκε Εργαστήρι Σκηνογραφίας για πρακτικό σχεδιασμό παραστάσεων. Ο Ντέιβιντ Νεγρίν μετέδωσε τις γνώσεις και τη μεγάλη του εμπειρία στους συμμετέχοντες, οι οποίοι στο τέλος της χρονιάς,δουλεύοντας σε κανονικές συνθήκες παραγωγής, σκηνογράφησαν τα τρία έργα που ανέβηκαν στην Καταπactή! Η εμπειρία που έζησαν όλο αυτό το εξάμηνο, περιγράφεται από τους ίδιους παρακάτω!
Φωτεινή Θωμά
Υπήρξα μαθήτρια του σεμιναρίου σκηνογραφίας με τον Ντέιβιντ Νεγρίν που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Καταπακτή. Παρακολουθώντας το συγκεκριμένο σεμινάριο εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για τη σκηνογραφία στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Η αμεσότητα, η μεταδοτικότητα του Ντέιβιντ και το γεγονός ότι είναι ταυτόχρονα ένας σκηνογράφος εν ενεργεία, βοήθησαν να αντιληφθούμε το αντικείμενο σφαιρικά. Εκτός από το θεωρητικό κομμάτι μάθαμε και τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες στο θέατρο, τις απαιτήσεις, τις υποχρεώσεις, τους συμβιβασμούς αλλά και την ικανοποίηση όταν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της συνεργασίας των διάφορων ειδικοτήτων του θεάτρου, δηλαδή η παράσταση, βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό. Μάθαμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστούμε, τον σκηνοθέτη, τον ηθοποιό, τον ενδυματολόγο, τον φωτιστή κ.α. αλλά και να υποστηρίζουμε την άποψή μας όταν χρειαστεί. Στο δεύτερο σκέλος του σεμιναρίου κληθήκαμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα αυτά που μάθαμε στο πρώτο σκέλος σκηνογραφώντας τις παραστάσεις που ανέβασαν τα τρία τμήματα της υποκριτικής της Καταπactής. Αυτό κατά τη γνώμη μου ήταν και το πιο γοητευτικό κομμάτι του σεμιναρίου αλλά και το στοιχείο που το έκανε να ξεχωρίζει από πολλά άλλα σεμινάρια σκηνογραφίας. Ήταν μια εμπειρία πολύ σημαντική όχι μόνο εκπαιδευτική, αλλά και για μένα που θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με την σκηνογραφία, μία πολύ καλή εργασιακή εμπειρία σε ιδανικές συνθήκες λόγω και τις καλής συνεργασίας όλων των συντελεστών.
Νάσια Πλέτση
Όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο εργαστήρι δεν είχα σκεφτεί πόσο πολύ θα με βοηθούσε να μάθω πράγματα για το θέατρο και τη σκηνογραφία και να διευρύνω τις γνώσεις μου σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Έχοντας δουλέψει σε κάποιες θεατρικές παραστάσεις στο παρελθόν ως βοηθός σκηνογράφου, θέλησα να αποκτήσω μια παραπάνω εμπειρία, και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Θεωρώ ότι είναι ένα σεμινάριο το οποίο είτε έχεις κάποιες γνώσεις πάνω στο θέατρο, είτε δεν έχεις καθόλου θα σου προσθέσει παραπάνω και θα γνωρίσεις ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείς και θα ανταλλάξεις απόψεις. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το τελευταίο μέρος στο οποίο έχεις τη δυνατότητα να εφαρμόσεις στην πράξη όσα έμαθες αυτούς τους μήνες στη θεωρία, να έρθεις σε επαφή με τον σκηνοθέτη της παράστασης, τους ηθοποιούς, αλλά και να εμπλακείς ενεργά στην κατασκευή του σκηνικού.
Ελένη Σκευάκη Τράκα
Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Καταπactή για την υπεροχή εμπειρία που είχα στο τμήμα σκηνογραφίας. Και βέβαια η γνώση που πήρα καθώς και το αποτέλεσμα που φέραμε επι σκηνής, όλες οι ομαδες οφείλεται στον υπέροχο δάσκαλο Ντέιβιντ Νεγρίν ο οποίος είναι ένας χαρισματικός και έμπειρος σκηνογράφος με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Δάσκαλε σε ευχαριστώ!!!
Στέλλα Μαλλιόρα
Μου έδωσε την δυνατότητα να πάρω πληροφορίες για τη σκηνογραφία σφαιρικά αλλά και ουσιαστικά…. μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι που το παρακολουθήσαμε είχαμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε τι είναι η σκηνογραφία, πληροφορίες για την τέχνη, τα βήματα που ακολουθεί ένας σκηνογράφος, και αυτό με την ταυτόχρονη εμπειρία να τα υλοποιήσουμε…… δεν πίστευα πραγματικά ότι σε ένα σεμινάριο θα είχα την ευκαιρία να φτιάξω από μια μακέτα μέχρι να συμμετάσχω στην δημιουργία μια κανονικής παράστασης….ο David ήταν πραγματικά καλός δάσκαλος, μοιράστηκε μαζί τα πάντα χωρίς φειδώ και στάθηκε διπλά μας σε όλη τη διαδικασία…. επίσης αυτό το σεμινάριο σε βοηθά να ανακαλύψεις πραγματικά αν αυτό που σου αρέσει μπορείς να το ακολουθήσεις και επαγγελματικά.
Θεανώ Τσέλιου
Να βλέπεις κόσμους από λέξεις και να τους κάνεις χώρο και χρόνο..
Η σκηνογραφία με τον Ντέιβιντ Νεγρίν στην Καταπactή, πληρεί τις προϋποθέσεις και δίνει τα εφόδια που χρειάζεσαι για να σκηνογραφήσεις. Όχι μόνο όμως τα πρακτικά εργαλεία, τη θεωρία, το σχέδιο, τη μακέτα, το φωτισμό.. Αλλά και την καλλιέργεια της αίσθησης, της φαντασίας… Είναι μια ολοκληρωμένη γνώση που σε βάζει στην ουσία του σκηνικού χώρου σε σχέση με τα θεατρικά έργα.
Mαρία Δασκαλάκη
Μέσα από μια διαδρομή στο χρόνο εμπνευστήκαμε και ζήσαμε μια υπεροχή εμπειρία δημιουργώντας δικά μας σκηνικά σε μια πραγματική παράσταση. Ο σκηνογράφος – δάσκαλος μας βοηθητικός και υποστηρικτικός σε όλα μας τα βήματα. Μας εκμυστηρεύτηκε τα μυστικά του επαγγέλματος χωρίς φειδώ. Ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνεργασία!
Σύντομο βιογραφικό Ντέιβιντ Νεγρίν
O Ντέιβιντ Νεγρίν έχει μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική από το ΕΜΠ και είναι πτυχιούχος Αρχιτέκτονας μηχανικός του ΕΜΠ και Διακοσμητής του ΤΕΙ Αθήνας. Από το 2000 εργάζεται ως σκηνογράφος στο θέατρο και από τότε υπογράφει σκηνογραφικές προτάσεις παράλληλα με την διατήρηση του Αρχιτεκτονικού του γραφείου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ΕΜΠ στο τμήμα Αρχιτεκτονικής στον τομέα συνθέσεων και ασχολείται ερευνητικά με τη σχέση Αρχιτεκτονικής και Σκηνοθεσίας, ένα αντικείμενο που εφαρμόζει στην επαγγελματική του πορεία. Έχει διδάξει για 8 χρόνια σκηνογραφία στη Δραματική σχολή «Ίασμος» και στο θεατρικό εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος» και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη σχέση Θεάτρου και Αρχιτεκτονικής.
Οι φετινές σκηνογραφικές δουλειές του είναι: «Αλίμονο στους νέους» (Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου) στο θέατρο Coronet και «Tape» (Stephen Belber) στο θέατρο 104.
Άλλες ενδεικτικές σκηνογραφικές δουλειές του στο θέατρο είναι:
12 ένορκοι (R. Rose) θέατρο Αλκμήνη – Μπλε (Ντέιβιντ Νεγρίν) θέατρο Olvio – Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο (Patari project) Θέατρο Πόρτα – Οδός Αβύσσου (Μ. Λουντέμη) Θέατρο Olvio – Φόνισσα (Α. Παπαδιαμάντη) Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης – Εις μήνιν (Γ. Ρίτσου) Αρχαίο Θέατρο Θάσου – Τo μπουφάν τη Χάρλει (B. Κατσικονούρη) Θέατρο Αλκμήνη
Εργαστηρι σκηνογραφίας για πρακτικό σχεδιασμό παραστάσεων
“